Gemeente Eersel


Parels van Eersel

In de kadernota Kunst en Cultuur 2007-2010 heeft de gemeente de ambitie uitgesproken een cultuurroute te realiseren die aantrekkelijk is voor bewoners en bezoekers van Eersel. Uit een selectie van vier schetsontwerpen is eind 2008 het ontwerp van ontwerpbureau Blom&Moors in samenwerking met Daniël Schipper gekozen. In dit ontwerp, genaamd âParels van Eerselâ worden cultuurhistorie, natuur en moderne beeldende kunst gecombineerd door bijzondere voorwerpen in het straatbeeld als het ware te verbronzen.

Eersel heeft veel bijzondere kleinschalige plekken, voorwerpen en gebouwen die intrigeren door hun rijkdom aan sprekende details. Zoals de contente mens op de Markt het Eersel van het eind van de vorige eeuw verbeeldt, zo kunnen ook andere voorwerpen in of aangrenzend aan de openbare ruimte een schakel zijn naar kleine of grote geschiedenissen van heden, verleden en toekomst.

Parels en noppen

De parels worden beschreven in een modern vormgegeven gids. In de gids wordt aan de hand van vijftien parels over de vijftien meest markante onderwerpen uit de dorpsgeschiedenis verteld. Alle parels zijn alledaagse voorwerpen die verhalen over de geschiedenis van de plek waar ze zich bevinden. Verhalen over rijkdom, armoede en toch weer rijkdom, over handel en wandel naar Denemarken of over zorg en liefde tijdens oorlog en vrede. Zo vormt iedere parel een schakel tussen nu en toen.

De parels zijn gemarkeerd door bronzen noppen in de bestrating waarop een driehoekje in de richting van het voorwerp wijst. Achterin de gids is een plattegrond opgenomen met de verschillende locaties van de parels. Ze liggen niet aan een vaste route, zodat dwalen door Eersel een belevenis blijft waar ook het onverwachte een kans krijgt. Want niet alleen de parels zijn bijzonder, het is ook de omgeving waarvan zij deel uitmaken of ooit deel uitmaakten.

Brons

Recentelijk is in de buurt van Eersel bij de reconstructie van de Kleine Beerze een vondst gedaan van tien bronzen bijlen. Brons is een materiaal dat de tand des tijds doorstaat en door aanraking eigenlijk alleen maar mooier wordt. Daarom zijn de Parels van Eersel van brons of zijn ze voorzien van een bronskleurige laag. Het maakt de reeks parels vindbaar en herkenbaar.

Sommige parels waren al van brons zoals de staf van Willibrordus, daar hoefde niets meer aan te gebeuren. Andere parels, zoals de deurklink van de Mariakapel, zijn vervangen door een replica van massief gegoten brons of zijn van een bronskleurige coating voorzien. Ook zijn er nieuwe parels ontworpen voor plekken waar weinig meer zichtbaar is van wat er zich heeft afgespeeld, terwijl er wel over verteld mag worden. Dit zijn nieuwe voorwerpen zoals de veldhekken en de straatnaamborden.

Â

De Parels van Eersel zijn een uitnodiging aan inwoners en bezoekers van Eersel om rond te gaan kijken. Zo kunnen ze worden verrast door wat er ooit in hun dorp is gebeurd en kunnen ouderen weer herinneringen ophalen aan wat zij daarvan nog weten. Bezoekers zullen misschien wat vaker naar de weg gaan vragen nu ook Sumatra op de wegwijzer is aangegeven. Wijs hen dan de weg naar het beste café of wandel een stukje met hen mee.

Â

Opening

Op 9 oktober a.s. mogen als eerste de kinderen van groep 7 en 8 van de basisscholen uit Eersel kennis maken met de parels van Eersel. Om 13:00 uur verzamelen leerlingen en leerkrachten zich op de markt rond de dorpspomp alwaar de kinderen met behulp van emmers âTwee emmertjes water halenâ ten gehore zullen brengen. Na de officiële openinghandeling door de burgemeester gaan de kinderen onder begeleiding van hun leerkracht op zoek naar de parels. Bij iedere parel wordt de geschiedenis van die parel verteld. Om 15:00 verzamelt iedereen zich weer op de markt voor een gezamenlijke afsluiting.