Gemeente Berkelland


Postbus 200

7270 HA Borculo
Tel.: 0545-250 250
Contact en bezoekgegevens

Aanbieders geselecteerd voor levering van Wmo-hulp bij het huishouden in Berkelland

Afbeelding bij afbeelding
Burgemeester en wethouders hebben de levering van hulp bij het huishouden voorlopig gegund. Voor 'hulp bij het huishouden 1' (`HH1': schoonmaak-werkzaamheden) zijn vijf aanbieders geselecteerd en voor 'hulp bij het huishouden 2' (`HH2': waarbij ook ondersteuning wordt gegeven bij de organisatie van het huishouden) zes aanbieders. Het gaat om de volgende aanbieders:

* voor `HH1': 1. Careaz, 2. Sensire, 3. Zorgkompas, 4. T-zorg, 5. Thuiszorg Service Nederland (TSN).

* voor `HH2': 1. Zorgkompas, 2. TSN, 3. Marga Klompé, 4. Buurtzorg, 5. Careaz, 6. Sensire.

Europese aanbesteding

Dit is de uitkomst van de Europese aanbesteding voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Deze aanbesteding hebben acht Achterhoekse gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk gezamenlijk uitgeschreven. In totaal zijn veertien inschrijvingen ontvangen, waarvan negen zorgaanbieders voor de gemeente Berkelland. Hieruit zijn vijf aanbieders geselecteerd voor 'hulp bij het huishouden1' en zes aanbieders voor 'hulp bij het huishouden 2'. Als de gunning over ruim twee weken definitief wordt, sluit de gemeente Berkelland met deze zorgaanbieders per 1 januari 2010 een contract.

Nieuwe aanbieders

Een aantal aanbieders zijn nieuw voor Berkelland. Dit geldt voor T-zorg, TSN en Buurtzorg. De overige aanbieders werken ook nu al in de hulp bij huishoudens in Berkelland. Van de bestaande aanbieders in Berkelland hebben Livo en Marga Klompé niet ingeschreven voor HH1. Livio is voor HH2 niet geselecteerd.Dat betekent voor bestaande cliënten van deze organisaties dat zij de ondersteuning van een andere aanbieder zullen ontvangen. De betrokken inwoners worden hierover binnenkort door de gemeente benaderd.

Nieuwe contracten nodig

Sinds de komst van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in 2007 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van hulp bij het huishouden. Het gaat dan om schoonmaakwerkzaamheden bij mensen thuis, die daarvoor een indicatie hebben gekregen van de gemeente. Eventueel te combineren met ondersteuning van mensen bij het voeren van de regie over het huishouden. Daarvoor hebben de gemeenten destijds een contract afgesloten met verschillende aanbieders. Dit contract loopt af op 1 januari 2010. Om nieuwe contracten af te kunnen sluiten, is een Europese aanbestedingsprocedure gevolgd. De voorwaarden van deze procedure zijn tot stand gekomen na ruggespraak met de Wmo-raden uit de gemeenten.

In de procedure is aan verschillende onderdelen aandacht besteed. Zo is de voorgestelde wetswijziging die gaat over de inzet van `alfamedewerkers' verwerkt. Vanaf 2010 mogen zorgaanbieders geen alfamedewerkers meer inzetten, maar alleen personeel dat in dienst is bij de aanbieder.

Hoge lonen bestuurders

In de aanbesteding hebben de gemeenten een signaal afgegeven over de hoge lonen van bestuurders binnen de zorgsector. Daartoe hebben ze een item opgenomen dat deze lonen niet boven de zogenoemde 'Balkenende-norm' mogen uitkomen. Ook is er veel aandacht besteed aan de kwaliteit van dienstverlening en de invulling van het begrip `de klant centraal stellen' en 'samenwerking met andere hulpverleners'.

Beoordeling

Bij de voorlopige gunning is rekening gehouden met een aantal factoren. Van alle inschrijvingen is beoordeeld welke aanbieders de economisch meest voordelige inschrijvingen hebben gedaan. Bij die beoordeling is meegewogen: de aangeboden tarieven, de kwaliteit van de dienstverlening, ketensamenwerking en de gemeentelijke wensen. De kwalitatieve eisen hebben bij de selectie van de aanbieders zwaarder mee geteld dan de prijs. Kwaliteit gaat vóór de prijs.

Reactietermijn

De betrokken zorginstellingen zijn inmiddels op de hoogte gebracht van het resultaat van de aanbesteding. Aanbieders die zijn afgewezen hebben nog 15 dagen de tijd om de gunning juridisch aan te vechten. Na de definitieve gunning is voor de inwoners van Berkelland bekend uit welke vijf zorgaanbieders zij na 1 januari 2010 een keuze kunnen maken voor hulp bij het huishouden.

Daarbij kunnen burgers kiezen uit verstrekking van hulp bij het huishouden `in natura' door één van de zorgaanbieders, die de gemeente zal contracteren. Maar ook kan gekozen worden voor een persoonsgebonden budget (pgb). Met dit bedrag kan de burger zelf een hulp zoeken en deze ook zelf betalen.

Hulp bij het huishouden 1

(schoonmaken):


1. Careaz


2. Sensire


3. Zorgkompas


4. T-zorg


5. Thuiszorg Service Nederland (TSN)

Hulp bij het huishouden 2

(schoonmaken èn ondersteuning

organisatie huishouden):


1. Zorgkompas


2. TSN


3. Marga Klompé


4. Buurtzorg


5. Careaz


6. Sensire

Trefwoorden Wmo
Mutatiedatum 05/10/2009