Gemeente Zevenaar

05-10-2009: Homeparty minder alcohol en drugs

Hoe zeker weet je of jouw kind dat nog geen 16 jaar is al eens alcohol heeft gedronken op een feestje? En hoe ga je daarover met je kind in gesprek? Over dit soort vragen werd maandag 28 september gesproken door ouders op de eerste homeparty in de gemeente Zevenaar.

Een homeparty vindt bij iemand thuis plaats en daar spreken ouders informeel met elkaar over alcohol onder de jeugd en hoe je daar in de opvoeding mee omgaat. Een medewerker van IrisZorg (instituut voor verslavingszorg) begeleidde het gesprek en voorzag de aanwezigen van nuttige informatie over de gevolgen van te vroeg, te veel en te vaak alcohol drinken onder jongeren. Het blijkt toch een lastig thema om met je kind te bespreken. Moet je het verbieden of werkt dat juist averechts? Welke invloed hebben groepen op het drinkgedrag van de jeugd? En wat doe je wanneer ze bij vrienden thuis wel een breezer of biertje krijgen?

In een openhartige sfeer spraken ouders uit Zevenaar met elkaar over hoe zij daar mee omgaan of denken om te gaan wanneer hun kinderen interesse gaan krijgen in alcohol. Ook wethouder jeugd en gezondheid Wiendels was bij de homeparty aanwezig.

De homeparty maakt onderdeel uit van het project Alcohol & Drugs waarin de gemeente Zevenaar deelneemt met vijf andere gemeenten uit de regio. De gemeenten willen het gebruik van alcohol onder jongeren terugdringen door zich onder andere te richten op ouders. Daarnaast vinden er projecten plaats gericht op het onderwijs en zijn er twee toezichthouders actief die proces verbaal kunnen opmaken bij overtreding van de Drank- en Horecawet door bijvoorbeeld supermarkten, kantines en horecagelegenheden.

Op vrijdag 25 september is onder begeleiding van IrisZorg een aantal peers actief geweest in Zevenaar. Peers zijn jongeren die leeftijdsgenoten aanspreken en voorlichting geven over het gebruik van alcohol. Het is niet bedoeld om de jongeren streng toe te spreken, maar om ze bewust te maken van de gevolgen van alcoholgebruik. De peers hebben op vrijdagavond op de markt gestaan met een tent van waaruit ze actief voorbijgaande jongeren hebben aangesproken.

De gemeente Zevenaar is van plan de homeparty een vervolg te geven. Ouders die interesse hebben een homeparty bij te wonen, kunnen zich daarvoor aanmelden bij de gemeente Zevenaar. Zij kunnen mailen naar gemeente@zevenaar.nl onder vermelding van: deelname homeparty.