EMBARGO TOT MAANDAG 5-10-2009 01:00 UUR

Nederlandse technologie helpt Vietnam met aanpak overstromingen


Innovatief aardobservatiesysteem maakt vroegtijdige waarschuwing mogelijk

HANOI, 20091005 -- Vandaag is, onder toeziend oog van Staatssecretaris Tineke Huizinga en haar Vietnamese collega Nguyen Thai Lai, een overeenkomst getekend om samen te werken aan een betere afvoervoorspelling van de Rode Rivier. Hierbij wordt gebruik gemaakt van door EARS en UNESCO-IHE ontwikkelde, op satellietgegevens gebaseerde technologie.

De Rode Rivier is berucht om zijn hevige overstromingen. Deze hebben in de afgelopen twintig jaar voor 5 miljard dollar aan economische schade veroorzaakt. Nog vorig jaar trof een grote overstroming de delta. Daarbij kwam 2600 vierkante kilometer onder water te staan en vielen 120 slachtoffers.

Hoewel diverse werken zijn uitgevoerd om de situatie te verbeteren, zoals dijkverbetering en wateropslag in opvangbekkens, blijven overstromingen optreden. Vroegtijdige informatie om maatregelen te treffen en de bevolking te waarschuwen is daarom van groot belang. Gebrek aan meetgegevens, vooral uit de bovenloop in China, vormt hierbij een probleem.

EARS en UNESCO-IHE hebben hiervoor een voorspellingssysteem ontwikkeld dat is gebaseerd op gegevens van satellieten. Daarmee worden neerslag en verdamping in kaart gebracht en gebruikt om de afvoer van de rivier te berekenen. Zo wordt het mogelijk om de kans op overstroming eerder in te schatten. Deze technologie is al eerder succesvol toegepast voor de Gele Rivier in China.

Het Delftse aardobservatie bedrijf EARS is gespecialiseerd in satelliettoepassingen op het gebied van water en voedsel. Het biedt een data infrastructuur waarmee naast afvoervoorspellingen ook droogte kan worden gevolgd en oogstvoorspellingen kunnen worden gemaakt. Eerder dit jaar verleende Minister Koenders opdracht tot het ontwikkelen van een systeem voor droogteverzekering van boeren in Afrika.

UNESCO-IHE, eveneens in Delft, is een internationaal academisch onderwijs- en onderzoeksinstituut op het gebied van waterbeheer en waterbeheersing. Het instituut is wereldwijd actief en richt zich met name op landen in ontwikkeling.