Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Supermarkten organiseren Week van de Veiligheid

Veiligheid centraal in week 41

In de week van 5 oktober 2009 houden de Nederlandse supermarkten de nationale Week van de Veiligheid. Deze week is een initiatief van de werkgevers en vakbonden die in week 41 gezamenlijk veiligheid in de volle aandacht zetten.

In de supermarktbranche wordt jaarlijks voor ¤ 100 miljoen geïnvesteerd in veiligheids­maatregelen zoals detectiepoortjes tegen diefstal, camerasystemen, speciale geldkluizen, professioneel waardetransport en opleidingen en trainingen van supermarktmedewerkers. Daarnaast zijn diverse veiligheidsprotocollen opgesteld die medewerkers moeten naleven om de criminaliteit tegen te gaan. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het openen en sluiten van de winkel, voorkomen en omgaan met winkeldiefstal en achterdeurprocedures. Alle technische en organisatorische maatregelen staan beschreven in het CBL Veiligheidsplan.

Werkgevers en vakbonden onderkennen gezamenlijk het belang van naleving van de veiligheidsafspraken door supermarktmedewerkers om de veiligheid in de winkels te vergroten.

De branche organiseert daarom in week 41, twee weken voor de ingang van de wintertijd, de Week van de Veiligheid. Branchebreed zullen in de supermarkten met de medewerkers de veiligheidsafspraken worden doorgenomen zodat iedereen zich bewust is van de afspraken die voor hem of haar gelden.

Het bevorderen van veiligheid in en om de winkels en het bestrijden van criminaliteit verdient niet alleen in die week de aandacht, maar is het hele jaar van groot belang. Toch is het goed daaraan op één moment in het jaar extra aandacht te geven.

Daarnaast zal in deze week een extra impuls worden gegeven aan de campagne "Klein bedrag? PINnen mag!" Door contant geld uit de winkel te weren, wordt de mogelijke buit voor criminelen klein en neemt het risico op criminaliteit af. Het Vakcentrum zal in deze week samen met haar leden, de zelfstandig ondernemers in de levensmiddelenbranche, een speciale actie starten om PIN-betalingen te bevorderen. Ook tijdens de Food Week op 28, 29 en 30 september in de Jaarbeurs - Utrecht staat veiligheid centraal bij de brancheorganisaties.