Uitreiking Koninklijke onderscheidingen voor dapperheid

De Koninklijke Militaire Academie in Breda is op woensdag 7 oktober het decor voor de uitreiking van zestien dapperheidsonderscheidingen. Minister van Defensie Eimert van Middelkoop reikt namens Hare Majesteit de Koningin dapperheidsonderscheidingen uit aan de militairen voor hun individueel moedige en beleidvol optreden tijdens acties in Afghanistan.

De militairen krijgen deze Koninklijke onderscheiding omdat zij hun persoonlijke belangen ondergeschikt hebben gemaakt aan de belangen van collegae of medemensen. Hierbij hebben zij veelal hun eigen leven geriskeerd ten dienste van anderen. Met de uitreiking van twee Bronzen Leeuwen, drie Bronzen Kruizen en elf Kruizen van Verdienste wordt de maatschappelijke waardering, trots en respect voor deze heldendaden geuit.

Zeven van de decorandi ontvangen hun onderscheiding die dag in een besloten ceremonie. Het gaat hier om militairen die wegens hun bijzondere operationele taken niet publiekelijk herkenbaar in de media kunnen verschijnen. Een van de zestien te decoreren militairen is na de missie verongelukt tijdens een oefening. Op verzoek van zijn nabestaanden, nemen zij zijn onderscheiding in ontvangst tijdens de besloten ceremonie. De acht andere decorandi ontvangen hun onderscheidingen tijdens een publieke ceremonie op de parade van de Koninklijke Militaire Academie. Bij de uitreikingen zijn eenheden van de krijgsmacht, cadetten en adelborsten, familie en genodigden, waaronder enkele ridders in de Militaire Willemsorde aanwezig.

Noot voor redacties (