ABVAKABO FNV

Kiezen tussen twee kwaden

Tja het zijn hectische dagen. Op 7 oktober voert de FNV actie tegen de AOW-plannen van Donner. Deze dag stond al lang in de steigers in het geval dat het overleg in de SER zou mislukken. 65 minuten lang gaan we actie voeren. Uitgangspunt is dat deze acties een publieksvriendelijk karakter hebben. De acties van aanstaande woensdag zijn vooral gericht tegen de werkgevers omdat wij hen verantwoordelijk houden voor het mislukken van het overleg in de SER. Zelf doe ik heel eventjes vanaf de zijlijn mee. Afgelopen week werd ik getroffen door een zware kou en zit nog eventjes thuis. Dat is een rare gewaarwording. Ik volg de media en hoor en zie mijn collega's Jenneke en Xander over onze acties bij het openbaar vervoer.

Het openbaar vervoer in de grote steden gaat er aanstaande woensdag 65 minuten uit. Zijn dit nou die publieksvriendelijke acties die wij aangekondigd hadden? Nee dat zijn zij inderdaad niet.

Uiteraard heeft dat wel onze voorkeur en daar zijn wij ook mee aan de slag gegaan. Daarvoor hebben we echter wel de medewerking van de werkgever nodig en dat lukte helaas niet. Dan kun je nog uit twee mogelijkheden kiezen. De acties afblazen of gewoon een "degelijke ouderwetse" actie. Nou het is duidelijk dat onze leden voor het laatste hebben gekozen.

Ik vind dat volstrekt begrijpelijk en te verdedigen en uitlegbaar. De emoties rond het mislukken van het overleg over de AOW in de SER zijn nog vers en niks doen is dan niet aan de orde.

Natuurlijk vinden wij het heel vervelend voor alle reizigers die hierdoor getroffen worden. Maar het zou zomaar kunnen dat onze acties de komende periode resultaat hebben en de uitgangspunten van de FNV in de AOW alsnog door de politiek worden overgenomen. In de plannen van de AOW zorgen wij er ook voor dat niet alle gevolgen eenzijdig op het bordje van jongeren wordt gelegd.

En dan is het kiezen tussen twee kwaden: Of 65 minuten geen OV, of twee jaar later met AOW.
05-10-2009