Provincie Noord-Holland

Provincie legt accent op duurzaam investeren

05 oktober 2009

Het College van Gedeputeerde Staten (GS) heeft de eerste begrotingswijziging voor 2010 naar Provinciale Staten gestuurd.

In deze begrotingswijziging verwoordt GS het nieuwe beleid van de provincie voor 2010 en verder. Duurzaam financieel beleid is het centrale uitgangspunt. Om dit te kunnen realiseren zal de provincie Noord-Holland zich in de komende periode bezinnen op zijn kerntaken.

Uitzonderlijke situatie
De situatie waarin de provincie Noord-Holland zich momenteel bevindt is uitzonderlijk. De structurele financiële ruimte van de provincie neemt voor het eerst sinds lange tijd af. Dit wordt veroorzaakt door een aantal ontwikkelingen: het verdwijnen van het Nuon-dividend, de economische crisis en de vervanging van de opcenten op de motorrijtuigenbelasting door een nieuwe belasting. Maar vooral het besluit van het kabinet om de middelen van de provincies sterk in te krimpen komt hard aan. Zo wordt Noord-Holland geconfronteerd met een structurele bezuiniging op de uitkering van het provinciefonds van ⬠35 miljoen. Daarnaast was al eerder afgesproken dat de provincie Noord-Holland jaarlijks ⬠35 miljoen terugstort aan het Rijk om het financieren van rijksprojecten te ondersteunen.

Behoedzaam financieel beleid
Met alle onzekerheden die spelen voert de provincie een uiterst behoedzaam financieel beleid. Dat betekent bijvoorbeeld dat de inkomsten uit de verkoop van de NUON-aandelen niet ingezet worden om lopend beleid te financieren; wel om nieuwe investeringen mee te plegen. Door de teruglopende structurele inkomsten moet vanaf 2011 met een deel van het bestaande beleid worden gestopt om een sluitende begroting te krijgen. Het college van GS kiest daarbij voor een combinatie van maatregelen. De komende maanden worden alle taken van de provincie tegen het licht gehouden om te kunnen beslissen waar de taakstellende bezuinigingen zullen plaatsvinden. Zeker is dat er geen lastenverzwaring voor de burgers komt. Oftewel: de opcenten worden niet verhoogd.

Landsbanki
De provincie Noord-Holland heeft nog een vordering van â¬78 miljoen op Landsbanki. Het is onzeker welk deel van de vordering uiteindelijk nog kan worden geïnd. De vordering staat nu als schuld op de begroting en heeft dus geen relatie met de komende bezuinigingen.

Nieuw Beleid op hoofdlijnen

Investeren in de veiligheid van onze kust
Noord-Holland investeert extra in duurzame kustversterking. De provincie pleit voor een geïntegreerde aanpak van de Zwakke Schakels in de Noord-Hollandse kust: niet alleen investeren in een veilige kust, maar meteen ook kansen benutten om de kust mooier te maken, door middel van extra zand voor de kust.

Investeren in betaalbaar wonen
Om de woningmarkt betaalbaar te maken voor starters, wordt een zogenaamd revolving fund (structurele stimulans) opgezet, bijvoorbeeld in de vorm van startersleningen. Dit is juist in deze tijd van stagnerende woningbouwproductie een belangrijke stimulans.

Investeren in de kwaliteit van flora en fauna beheer De provincie wil de kwaliteit van de uitvoering van het flora en faunabeheer verbeteren. Hierbij gaat het vooral om schadebestrijding, het registreren van schade, tegemoetkomingen uit het faunafonds en onderzoek naar noodzakelijke maatregelen

Investeren in duurzame energie
De komende jaren zal de provincie via een âparticipatiefonds duurzame energieâ deelnemen aan veelbelovende projecten om invulling te geven aan zijn ambities op het gebied van duurzame energie en klimaat.

Investeren in infrastructuur
De provincie investeert, en in de jaren daarna structureel extra, in de aanleg en het beheer van wegen, vaarwegen en kunstwerken, zoals bruggen en tunnels.

Investeren in gebiedsontwikkeling
Voor gebiedsgerichte projecten stelt de provincie structureel extra geld beschikbaar. Met dit bedrag worden de opstartfase en ontwikkeling van grootschalige ruimtelijke ordeningsprojecten gefinancierd. Dit kan gaan om nieuwe projecten of om bestaande projecten, zoals de ontwikkeling van de Bloemendalerpolder tussen Muiden en Weesp en de Westflank Haarlemmermeer.

Investeren in multifunctionele accommodaties
In veel stadswijken en kleine kernen staan voorzieningen als bibliotheken, wijkcentra, kinderopvang en winkels door marktwerking en schaalvergroting onder druk. Door het combineren van deze functies in één gebouw, kunnen de voorzieningen vaak wel blijven bestaan. Deze initiatieven zijn erg gewild, maar financieel moeilijk rond te krijgen. De provincie wil daarom extra geld inzetten op multifunctionele accommodaties om de sociale voorzieningen in Noord-Holland overal op peil te houden.

Investeren in integriteit
De provincie Noord-Holland past vanaf 1 november 2009 de Wet Bevordering Integriteitsbeoordeling door het Openbaar Bestuur (Wet BIBOB) bij aanbestedingen toe. De Wet BIBOB beschermt de provincie tegen het risico onbedoeld criminele activiteiten te faciliteren zoals het witwassen van geld via bouwprojecten. Daarvoor heeft de provincie de eenheid Screening en Bewakingsaanpak (SBA) opgericht, die potentiële contractpartijen bij aanbestedingen op integriteit en financieel-economische stabiliteit screent.

---