Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland wil bijdragen aan Pallas

05 oktober 2009

Het college van Gedeputeerde Staten heeft besloten in de begroting 40 miljoen euro te reserveren voor de ontwikkeling van de Hogeflux-reactor Pallas.

De provincie Noord-Holland wil graag medewerking verlenen aan de eerste fase van de onderzoeksreactor Pallas (ontwerp en vergunningsaanvraag). Op dit moment worden de randvoorwaarden voor deze bijdrage beoordeeld, naar verwachting wordt eind dit jaar een besluit genomen.

Onder regie van de provincie Noord-Holland zijn de provincie en elf andere partijen al enige tijd actief bezig om Pallas en moederbedrijf NRG te behouden in Petten. Volgens gedeputeerde Jaap Bond is Pallas belangrijk voor de provincie, niet alleen vanwege de werkgelegenheid maar ook voor de kenniseconomie in de kop van Noord-Holland. âDoor de nauwe samenwerking met NRG en de aangesloten lobbypartijen, is er een stevige basis gelegd voor verdere ontwikkeling van de regio. Zowel op gespecialiseerd medisch vlak, als op het vlak van duurzame energie. â

De huidige onderzoeksreactor in Petten wordt na 2015 vervangen door een nieuwe onderzoeksreactor, genaamd Pallas. Deze nieuwe reactor is allereerst nodig voor de productie van isotopen, die verder verwerkt worden voor onderzoek, diagnostiek en behandeling van onder andere kanker. Daarnaast zal Pallas gebruikt worden voor onderzoek naar de verduurzaming van kernenergie.

---