VNG-plan voor Crisis en Herstelwet overgenomen door kabinet

07/10/2009 14:08

VNG

Voorstel wordt vandaag tijdens hoorzitting besproken

De Crisis en Herstelwet - die 1 januari 2010 ingaat - moet ook gemeentelijke bouwprojecten op gang proberen te helpen. Het voorstel van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten om een stap verder te gaan met de Crisis en Herstelwet is integraal overgenomen.

Dit betekent dat - als de wet wordt aangenomen - gemeenten, provincies en het rijk voortaan als één team krachtig samenwerken bij de ontwikkeling van een complex bouwproject. Op dit moment wordt er veel te veel na- en naast elkaar gewerkt waardoor kostbare tijd - en heel veel geld - verloren gaat.

Ook komt er een einde aan ellenlange ingewikkelde bezwaarprocedures die bouwprojecten jarenlang vertragen. Voortaan nog maar één moment waarop iedereen zijn zegje kan doen. Daarna gaat onherroepelijk de schop de grond in. Er komt een transparante en zorgvuldige procedure: één keer inspraak en één keer beroep bij de rechter. Zo ontstaat duidelijkheid voor de burger en blijft het recht op inspraak zorgvuldig bewaard.

Een goed voorbeeld van de problemen die onder de huidige wetgeving kunnen ontstaan is de ontwikkeling van het stationsgebied in Utrecht. Voor dit project zijn maar liefst 4200 uitvoeringsbesluiten nodig. Die kunnen allemaal één voor één worden aangevochten. Een lang voortslepend juridisch proces lijkt dus niet te voorkomen. En wanneer er iets bij één van die 4200 besluiten mis blijkt te zijn dan gaat dit besluit de prullenbak in. Enorme vertragingen en flinke kostenoverschrijdingen zijn het gevolg.

De VNG heeft dus met succes gepleit om het tempo van de bouw te verhogen. Voor lokale projecten met nationale betekenis wordt nu de Crisis - en Herstelwet gewijzigd. Voor alle overige gemeentelijke projecten hoeft de wet niet aangepast te worden. Deze projecten kunnen wel gebruik maken van de modelcoördinatieregeling. De VNG zal het initiatief nemen om deze regeling samen met het kabinet op te stellen.

Den Haag, 7 oktober 2009








Vereniging Nederlandse Gemeenten