Gemeente Delfzijl

Delfzijl zet jongeren, leefbaarheid en gezondheidzorg hoog op de provinciale sociale agenda

Gedeputeerde Staten geeft goedkeuring aan drie projecten die Delfzijl heeft ingediend om uitvoering te geven aan het Gebiedsprogramma Noord-Oost 2009-2010. Dit programma is door de DAL-gemeenten (Delfzijl, Appingedam en Loppersum) opgesteld naar aanleiding van de provinciale sociale agenda 2009-2010.

Deze agenda komt tot stand in nauw overleg tussen provincie en regio. Samen hebben zij bepaald welke belangrijke themaâs de komende tijd aan de orde moeten komen en hoe ze daar actie op gaan ondernemen. Delfzijl, Appingedam en Loppersum vormen samen de regio Noord-Oost binnen de provincie Groningen.

Â

In totaal zijn er door de DAL-gemeenten (Delfzijl, Appingedam en Loppersum) zes projecten ingediend. Van de vier projecten die Delfzijl heeft opgesteld, zijn er drie al goedgekeurd. Het gaat om de volgende projecten:

Ontwikkeling van een integrale aanpak van alcohol- en middelengebruik onder jongeren in de gemeenten Delfzijl en Appingedam

Ontwikkeling en organisatie van nazorg en begeleiding van jongeren bij wonen, werken en leren voor in aanmerking komende jongeren in Delfzijl en Appingedam.

Ontwikkeling van de leefbaarheid in de buurt Tuikwerd met het project âBuurt de Baasâ

Dit laatste project heeft tot doel de afstand tussen wijkbewoners en organisaties, instellingen en verenigingen te verkleinen. Daarnaast helpt het project bij het verbeteren van de betrokkenheid tussen burgers onderling door het ontwikkelen en uitvoeren van activiteiten door, voor en met bewoners.

Â

Project nummer vier is nog niet door de provincie beoordeeld. Deze subsidieaanvraag betreft de ontwikkeling van een âvoorpostâ gezondheid en zorg. Uit onderzoek blijkt dat de toegang tot zorg en dienstverlening voor allochtone inwoners achterblijft. Met het project âvoorpostâ wil de gemeente deze drempel verlagen.

Â

De provincie Groningen betaalt de helft van de subsidie en de andere helft komt voor rekening van de DAL-gemeenten. Delfzijl krijgt een subsidiebeschikking voor de projecten die zij heeft aangevraagd. Dit betekent dat de provincie het totale bedrag voor de aangevraagde projecten op de rekening van Delfzijl stort. Ook als het om een gezamenlijk project gaat. Daar tegenover staat dat Delfzijl ook verantwoordelijk is voor de financiële afwikkeling. Appingedam vraagt ook twee projecten aan namens beide gemeenten en bij toekenning door de provincie krijgt Appingedam voor deze projecten de subsidiebeschikking.