Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 7 oktober 2009

Nieuw instituut stimuleert gezondheidszorg in arme landen

Prins Friso aanwezig bij lancering Amsterdam Institute for Global Health and Development

Gepubliceerd op 7 oktober 2009

In aanwezigheid van Prins Friso en Prinses Mabel van Oranje-Nassau werd op woensdag 7 oktober het Amsterdam Institute for Global Health and Development (AIGHD) officieel gelanceerd. De bijeenkomst vond plaats in de Aula van de Universiteit van Amsterdam. Het AIGHD richt zich op het vinden van duurzame oplossingen voor grote mondiale gezondheidsproblemen. Het doel is vooral de gezondheidszorg in arme landen te stimuleren en daarbij in de gaten te houden of de bevolking daadwerkelijk profijt heeft van diverse projecten. Het AIGHD onderscheidt zich van andere instellingen door een directe koppeling van onderzoek aan de praktijk. Het instituut is een samenwerkingsverband tussen afdelingen van AMC, UvA en VU en een aantal organisaties op het gebied van ontwikkelingssamenwerking.

De bijeenkomst werd geopend door mr. Job Cohen, burgemeester van Amsterdam. Vervolgens kwamen verschillende onderwerpen aan bod. Prof. dr. Joep Lange, directeur van het nieuwe instituut, introduceerde het AIGHD. Babatunde Osotimehin, minister van Volksgezondheid van Nigeria, sprak over het verbeteren van de eerstelijnsgezondheidszorg. Peter Piot, directeur van het Institute for Global Health van Imperial College London, ging in op het veranderlijke karakter van het antwoord op aids. In de voordracht van Helen Rees van de University of the Witwatersrand (Johannesburg, Zuid-Afrika) stond de vraag centraal hoe je jongeren kunt benaderen om de verspreiding van aids tegen te gaan. Michel Kazatchkine, executive director van het Global Fund to Fight AIDS, TB and Malaria (Genève), sprak over nieuwe financieringsmechanismen voor de gezondheidszorg in omgevingen met beperkte middelen. In een paneldiscussie met verschillende internationale deskundigen stond de vraag centraal wat Afrika nodig heeft. Voorafgaand aan de bijeenkomst in de Aula vond in het AMC - ook in het kader van de start van het AIGHD - het symposium Health and Development plaats.

Aanleiding

Infectieziekten blijven al lang niet meer beperkt tot bepaalde regio's, zelfs niet tot continenten. Als in China vogelgriep uitbreekt, maakt men zich in West-Europa of Zuid-Amerika zorgen, en terecht. Met het toegenomen internationale verkeer en de globalisering zijn ook ziekten wereldwijd geworden. Daarnaast brengt globalisering een toenemende migratie van medisch personeel en een grote verspreiding van medische technologie, met als paradoxaal effect een toenemende ongelijkheid in de gezondheidszorg tussen landen met zich mee. Hoe kunnen deze problemen worden aangepakt? En hoe kan een adequate gezondheidszorg worden georganiseerd, ook op plaatsen waar die maar niet van de grond wil komen? Deze vragen hebben geleid hebben tot de oprichting van het Amsterdam Institute for Global Health and Development (AIGHD). Het instituut wordt geleid door prof. dr. Joep Lange, aidsexpert en hoogleraar Inwendige geneeskunde, in het bijzonder virale infecties, aan de UvA (AMC-UvA).