Vereniging Eigen Huis

Eigen Huis: Kijk uit met Koopstudio

Vereniging Eigen Huis waarschuwt eigenwoningbezitters over de werkwijze en betalingsproblemen van Koopstudio. Potentiële nieuwe kopers krijgen het advies om niet zomaar met Koopstudio in zee te gaan.

Advies voor nieuwe kopers
Voor potentiële nieuwe klanten van Koopstudio gelden de volgende adviezen:

* Koopstudio heeft kennelijk betalingsproblemen. Betrek deze omstandigheid bij uw aankoopbeslissing.

* Maak geen gebruik van een constructie met zogenoemde lastendempers. Deze constructie geeft slechts een tijdelijke verlaging van de maandlasten. Verder loopt u het risico, door de financiële problemen of nog erger een faillissement van Koopstudio, dat u geen lastendemper meer zult ontvangen. En tot slot zijn de fiscale consequenties van deze constructie nog niet duidelijk. De kans bestaat dat de hypotheekrente niet aftrekbaar is. Kortom, u heeft meer aan een korting op de koopprijs.
* Koop op basis van een concrete koopprijs en niet alleen op basis van een maandlast die u voorgerekend wordt. Alleen op basis van een concrete koopprijs kunt u een inschatting (laten) maken van de redelijkheid van de prijs.

Koopstudio schort betaling op
Begin september berichtten wij dat Koopstudio de betaling van de lastendempers aan haar klanten heeft opgeschort tot 1 december 2009. Naar aanleiding daarvan adviseren wij de klanten om Koopstudio aan te spreken op nakoming van de gemaakte afspraken. Dit heet een ingebrekestelling.
Voorbeeldbrief Koopstudio over ingebrekestelling

Werkwijze Koopstudio
Koopstudio is een bedrijf dat panden koopt, deze verdeelt in een aantal studioâs en vervolgens de studioâs doorverkoopt aan studenten en starters. De koper wordt vaak geen eigenaar van de studio, maar verwerft slechts een lidmaatschapsrecht dat recht geeft op het exclusieve gebruik van de studio. De woonvereniging is eigenaar van het betreffende pand.

Verder verstrekt Koopstudio zogenoemde lastendempers. Dit zijn maandelijkse betalingen van ongeveer ⬠100 tot ⬠400, waardoor de maandlasten tijdelijk (3 tot 5 jaar) worden verlaagd.

Nadeel lidmaatschapsrecht
Een nadeel van het feit dat koper geen eigendom verkrijgt, is dat hij daardoor niet kan kiezen uit verschillende geldverstrekkers, maar gebonden is aan de geldverstrekker die al bij de financiering van het betreffende pand betrokken is. Bovendien is er vaak sprake van een (rente)opslag waardoor de lening duurder wordt. Verder bestaat het risico dat de leden van de woonvereniging aansprakelijk zijn voor de lasten van medebewoners als één van hen zijn maandlasten niet voldoet. Dit risico is overigens beperkt omdat de ouders van studenten veelal getekend hebben voor betaling als hun zoon of dochter dat niet (meer) doet.

Meer informatie
Koopstudio: vragen en antwoorden Update: Vereniging Eigen huis zet vraagtekens bij Koopstudio (04-09-2009)
Vereniging Eigen Huis zet vraagtekens bij Koopstudio (14-08-2009)

Bron: Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 7 oktober 2009.

---