Zeehondencreche Pieterburen

Verslag van een redding

Afgelopen weekeinde gingen vader en zoon van Hooff vanwege de storm op avontuur op het strand bij Wijk aan Zee. Tot hun eigen verrassing vonden ze tussen wrakhout en afval een zieke zeehond.

Bij het horen van de weersverwachtingen voor het weekend vorige week hoorde ik dat er mogelijk een zuidwesterstorm zou komen. Op zaterdag bleek dit niet het geval maar bleek wel dat er flinke windstoten waren die fietsen deden omwaaien, grote takken deden afwaaien en dakpannen iets losser deden doen liggen. Voor mij en mijn vader begint dan het bloed sneller te stromen en het hart uiteraard sneller te pompen want dat betekent dat het avontuur lonkt op het strand.

Op zaterdagavond deden wij dan ook het nodige onderzoek naar de omstandigheden. De windkracht bleek windkracht 8, het hoogtepunt van de vloed zou om 5 uur zijn en om 07:45 zou het licht zijn. Om 07:15 vochten wij ons nog in het donker een weg naar het strand. Vechten omdat de windkracht enorm was en we bijna letterlijk gezandstraald werden.

Eenmaal op het strand gekomen bleek wat voor een enorme ravage deze wind had aangericht. Het strand lag vol met schuim. Tussen de grote plukken zeewier lagen grote hoeveelheden nog felblauwe kwallen. De volle maan gaf ons het eerste licht die eerste kilometer. Ons bleek ook dat de vloed nog zeker niet over was omdat de golven uitliepen tot aan de duinen waardoor ook wij af en toe even snel opzij moesten springen.

Eenmaal licht geworden bleek er veel aangespoeld te zijn. Van flessen, plastic, bekers en kisten tot zelfs een geluidsbox aan toe. Af en toe keek ik naar links en als je niet beter zou weten dan zou je zweren dat de enorme golfslag ons zou verzwelgen zo hoog als die golven nog waren. Even na Heemskerk naderde we één van de inhammen in de duinen die hier en daar in de duinenrij te vinden zijn. Foto: Tom van Hooff
Tegelijkertijd zagen mijn vader en ik een dode zeehond liggen. Het dier lag ongeveer drie meter tot waar het water die nacht was gekomen achter het hek. Aan de sporen te zien bleek duidelijk dat het laatste stukje zelf door de zeehond was gehopt onder het hek door naar de plek waar hij nu op zijn rug lag. Toen wij het hek naderde schoot ineens de kop van de zeehond omhoog. We schrokken ons rot van het dier waarvan wij dachten dat deze niet meer in leven was.

Opnieuw afstand nemend om de zeehond geen stress te bezorgen besloten we onmiddellijk 112 te bellen omdat er hoe dan ook iets moest gebeuren. Onmiddellijk werden we teruggebeld door het EHBZ team Velsen en Lenie 't Hart van de Stichting Pieterburen om een goede inschatting te kunnen maken van de situatie. Ook de politie hield contact omdat de plek waar de zeehond gevonden was met een gewone auto niet te bereiken was.
Foto: Tom van Hooff
Kijkend naar de zeehond zagen wij dat bloed aan de mond zat en dat de ogen af en toe samen geknepen werden. Dit dier had het zwaar na de enorm zware stormachtige nacht. Ondanks deze situatie werden we zo goed mogelijk in de gaten gehouden door de zeehond. Onbewust voelden we een soort verantwoordelijkheid voor de door ons gevonden zeehond om deze op een goede manier weg te krijgen van deze plek. Ik moest er niet aan denken dat er andere mensen bijkwamen met loslopende honden en dergelijke.
Een half uur nadat we gebeld hadden kwam politie Kennemerland met een wagen het strand op om polshoogte te nemen. Na kort beraad werd besloten de zeehond te vangen en achter in de laadbak te leggen. Medewerkers van EHBZ Velsen - Foto: Tom van Hooff Een korte heftige rit op het strand bracht ons terug naar Wijk aan Zee waar de zeehond onmiddellijk opgevangen werd door de medewerkers van EHBZ Velsen die onmiddellijk en snel te werk gingen. De zeehond, door mijn vader en mij ondertussen genoemd naar mijn verloofde Anny die ik op hetzelfde strand volgend jaar zal trouwen, werd in een grote mand gelegd en de temperatuur werd opgemeten waarna Anny via een trechter een aantal flesjes met oplossingen werd toegediend. Nadat Anny rustig was en in de mand in de auto stond kregen we meer informatie. Deze zeehond bleek een jong van ongeveer tien weken en bleek daarnaast een zware longwormpatiënt. Na deze informatie is Anny overgebracht naar de zeehondenopvang in Pieterburen. De laatste berichtgeving is dat zij het naar omstandigheden goed maakt.

07-10-2009 Bron: Zeehondencrèche Lenie 't Hart

sms ZEEHOND aan naar 5757!