Ingezonden persbericht

Jubilerend PC-Active wint strijd om
onredelijke auteursrechtenheffing

Haarlem, 8 oktober 2009 - In haar strijd tegen onredelijke en onterechte heffingen heeft het computermagazine PC-Active opnieuw een overwinning behaald. SENA (Stichting ter Exploitatie van Naburige Rechten) heeft het onderspit moeten delven naar aanleiding van een onterechte factuur die SENA stuurde voor het 'beluisteren van muziek op de werkvloer'.

SENA is een van de vele Nederlandse organisaties die belast zijn met het innen van auteursrechtenvergoedingen. SENA regelt de vergoedingen voor het openbaar maken van muziek. Dat geldt onder meer voor muziek die wordt afgespeeld op de werkvloer of in winkels. SENA int vergoedingen voor de artiesten en de platenproducenten. De voormalige uitgever van PC-Active kreeg een factuur voor een 'lege' BV, een BV zonder werknemers dus.

Bij nadere bestudering van de factuur bleek een aantal onjuistheden en onmogelijkheden. SENA had zijn huiswerk overduidelijk niet gedaan. Het leek bijna of de stichting lukraak facturen uitstuurde, in de hoop dat bedrijven de rekening maar betaalden 'om van het gezeur af te zijn'. De redactie besloot de factuur niet te betalen en het desnoods tot een rechtszaak te laten komen.

Er werd een tegenfactuur gestuurd voor de gemaakte kosten vanwege 'de tijd die het kostte om een weerwoord te schrijven en de onterechte factuur recht te zetten'. Omdat SENA niet reageerde op deze tegenfactuur leek het de redactie wel gepast om de stichting uit te nodigen voor een gesprek bij de rechter. De dagvaarding werd bij SENA afgeleverd. Toen werd men bij SENA wakker, ging men overstag en werden onze factuur en verdere juridische kosten door SENA betaald.

Deze zaak maakt duidelijk dat er nog veel te verbeteren valt op het gebied van het innen van auteursrechtengelden. De overheid besteedt dit soort zaken uit aan stichtingen die zich als ware tollenaars opstellen en streven naar maximale inkomsten, waar ze zichzelf ook van bedruipen. Daarbij zijn deze stichtingen nauwelijks controleerbaar, ze vallen bijvoorbeeld niet onder de Wet Openbaarheid van Bestuur, de WOB. Ook is er geen sprake van marktwerking, zodat er geen enkele prikkel tot efficiënt werken bestaat voor deze stichtingen.

Dat leidt tot onkunde (zo loopt op dit moment de discussie over BUMA die geld wil zien voor embedded streams op websites) en gemakzucht (dit soort stichtingen stuurt blijkbaar ongegronde facturen, in de hoop dat de ontvangers niet gaan klagen). PC-Active, dat deze maand 20 jaar bestaat, laat zien dat het de moeite loont om uit te zoeken of de factuur wel klopt en, zo niet, de factuur niet te betalen. Dit is meteen een signaal aan de overheid om het innen van dit soort vergoedingen niet aan 'ondeskundige' stichtingen over te laten, maar het - met kennis van zaken - zelf in de hand te nemen.

20 jaar PC-Active
Meer informatie over deze zaak met de SENA leest u in het jubileumnummer van PC-Active, dat nu in winkel ligt. In oktober 2009 bestaat het maandblad 20 jaar. In dit nummer wordt uitgebreid teruggeblikt op 20 jaar PC-Active, maar de redactie kijkt ook met een vrolijke invalshoek terug op 20 jaar datacommunicatie (inbellen, internet via de kabel, et cetera) in Nederland. Ook wordt gekeken naar twee onderwerpen waarmee alle computergebruikers de afgelopen twintig jaar wel een haat/liefde-verhouding hebben gehad: processors en besturingssystemen. Een nummer dat de fervente computergebruikers dus niet mogen missen!

Aanvullende informatie:
PC-Active is al een aantal jaren bezig om onrechtmatigheden bij door de overheid in het leven geroepen stichtingen aan het licht te brengen. Het gaat hier dan om stichtingen en organisaties die belast zijn met het innen van auteursrechtenvergoedingen. Zo was het PC-Active die al in 2005 als eerste publiceerde over de trucs van Stichting de Thuiskopie, die geheim had gehouden dat cd-r- en dvd-r-producenten die aangesloten waren bij de STOBI (Stichting Overlegorgaan Blanco Informatiedragers) maarliefst 20% van die heffing terugkregen. Deze openbaarmaking zorgt tot op de dag van vandaag voor verhitte discussies over onder meer kopieervergoeding op lege dvd's, harde schijven en mp3-spelers, maar ook over de recente discussie met betrekking tot het plan van de Buma/Stemra om te laten betalen voor embedded multimediastreams op websites.

---



Ingezonden persbericht