Rathenau Instituut


Koppel nanodialoog aan besluitvorming

Geef deelnemers aan de dialoog over nanotechnologie ook verantwoordelijkheid voor de uitkomsten. Pas dan er betrokkenheid en kan er sprake zijn van een echte dialoog. Dat concludeert Lucien Hanssen in 'Van transmissie naar transactie', het onderzoek waarop hij vrijdag 9 oktober 2009 promoveert. Hanssen heeft voor het Rathenau Instituut het onderzoek uitgevoerd voor de publicatie `Tien lessen voor een nanodialoog'.

Leren van eerdere debatten
De bevindingen uit dit onderzoek maken onderdeel uit van zijn proefschrift. Volgens Hanssen kunnen we leren van eerdere debatten over technologie, zoals over genetisch gemodificeerd voedsel. Toen waren er discussies tussen techniekontwikkelaars, ambtenaren, politici, burgers en maatschappelijke organisaties. Maar die bleven vaak beperkt tot eenzijdige informatieoverdracht.

Evenwichtige inbreng
Meer informatie neemt de zorgen niet weg. Hanssen pleit daarom voor `communicatie als transactie' met een evenwichtige inbreng van alle partijen. Voorwaarde is dat een dialoog duidelijk wordt gekoppeld aan besluitvorming. Een uitdaging voor zowel de overheid als de commissie Maatschappelijke Dialoog Nanotechnologie.