Gemeente Dantumadeel


Gemeente Dantumadiel
Hynsteblom 4
9104 BR Damwâld
Postbus 22
9104 ZG Damwâld

telefoon: (0511) 426161
melddesk: (0511) 426270
fax: (0511) 423139
email: post@dantumadiel.eu

Dantumadiel meest innovatieve kleine gemeente 2009

De Gemeente Dantumadiel heeft de `Bestuursacademie Nederland Innovatie Award' gewonnen als meest innovatieve kleine gemeente van Nederland. Deze uitreiking vond plaats tijdens de `Grote dag van de kleine gemeenten' op 8 oktober in Maarssen. Dantumadiel ontving de award voor het project `Meertalig Feanwâlden'.

Meertalig Feanwâlden
In Feanwâlden werken alle voorschoolse instanties en basisscholen samen om tot een optimale taalontwikkeling te komen. Kinderen van 0 tot 12 krijgen in de doorgaande leerlijn te maken met drie talen: Fries, Nederlands en Engels. Aan het eind van de drietalige basisscholen zijn leerlingen taallenig. Naast de gemeente zijn ook de provincie Fryslân, het consultatiebureau, de peuterspeelzaal, kinderopvang, basisscholen en bibliotheek bij het project betrokken.

In Dantumadiel spreekt 80 procent van de inwoners Fries. Met dit project gaat het Fries niet verloren, maar wordt juist gebruikt gemaakt van de moedertaal. Zo leren de kinderen de Nederlandse en Engelse taal en pakken ze bovendien andere vreemde talen sneller op.

Juryoordeel
De jury prees vooral de brede en toekomstgerichte aanpak van de gemeente. 'Jullie maken van de Friese taal geen achterstand, maar juist een voorsprong', aldus juryvoorzitter Kees van der Maa van de Bestuursacademie Nederland. 'Dantumadiel blonk uit in hun onderbouwing. Bovendien is het een heel leuk project, waar kinderen bij zijn betrokken.'

Internationale belangstelling
Voor het award winnende project bestaat ook internationale belangstelling, omdat diverse andere landen ook te maken hebben met minderheidstalen. De DVD `Troch mei Talen' wordt op dit moment al in het Engels vertaald.