Gemeente Best

Geld verdienen met beheer van landschap

09-10-2009

Liempde, 6 oktober 2009 - Op donderdag 1 oktober vond bij het bedrijf van Wim Jennissen in Liempde de veldbijeenkomst plaats van het Groen Blauw Stimuleringskader, deelgebied Best, Boxtel, Oirschot. Op uitnodiging van de agrarische natuurvereniging Het Groene Woud en de ZLTO-afdelingen discussieerden 30 aanwezigen over de subsidieregeling. Over één punt waren ze het roerend eens: "Als je toch al landschapselementen op je grond hebt, dan ben je gek dat je niet met de regeling meedoet."

`Je moet er aan uit kunnen'
Wim Jennissen, agrariër in hart en nieren, vertelt hoe waardevolle landschapselementen zoals knotwilgen en een koeienpad prima passen in een economische bedrijfsvoering van zijn bedrijf. "Het onderhoud van deze elementen kost natuurlijk tijd en dus ook geld, maar omdat er een reële vergoeding tegenover staat is dat geen probleem", aldus Jennissen. "Het landschap van 100 jaar terug had ook een economische inslag. Nu is dat nog steeds het geval. Daarom is het wel van belang dat het onderhoud van de landschapelementen wel economisch uit kan, anders zullen op de langere termijn toch de elementen verdwijnen."

Landschapselement met rendement
De vergoedingen van het Groen Blauw Stimuleringskader zijn dusdanig dat ze kunnen wedijveren met de opbrengsten van maïs. Discussieleider Joost Klaver: "Zeker bij overhoeken zoals natte hoeken of dichtgereden randen is de opbrengst veel lager dan de normale opbrengst aan maïs. Op deze plekken is het financieel heel interessant om een landschapselement aan te leggen, zoals een poel of een bloemrijke rand." Wim van Kollenburg, bestuurslid van de Agrarische Natuurvereniging vult aan: "Als agrariërs hebben we een taak in de stoffering en onderhoud van het landschap. Een maatschappelijke taak waar steeds meer waarde aan wordt gehecht. Dit blijkt uit de verschillende vergoedingensystemen zoals het Stimuleringskader. In de nabije toekomst worden via het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid de vergoedingen die je ontvangt ook nog eens gekoppeld aan de bijdrage die je als agrariër levert aan het onderhoud van het landschap."

Meer informatie?
De mogelijkheden die het Groen Blauw Stimuleringskader biedt, zijn afhankelijk van de locatie en de bedrijfsvoering. Veldcoördinatoren Nan Visser en Hein Hendrikx, beide werkzaam voor de Agrarische Natuurvereniging Het Groene Woud, kennen alle ins en outs van de regeling en helpen grondeigenaren verder bij het indienen van een aanvraag. De veldcoördinatoren zijn bereikbaar via telefoon, 06-10466382 of e-mail, veldloket@hetgroenewoud.com.

Grondeigenaren (agrariërs en particulieren) kunnen met hen geheel vrijblijvend de mogelijkheden van deze subsidieregeling bespreken. Op de website www.hetgroenewoud.com/stimuleringskader is meer informatie te vinden.