Waterschap Groot Salland

Uitbreiding waterberging tuinbouwgebied Koekoek

Laatste wijziging: 9 oktober 2009

Het Waterschap Groot Salland is begin oktober begonnen met de uitbreiding van waterberging in de Koekoekspolder. Dit is noodzakelijk voor de (toekomstige) toename van het aantal kassen waardoor de waterafvoer op de hoofdwatergangen versnelt en de kans op wateroverlast toeneemt. Om dit te voorkomen graaft het waterschap waterbergingen. Zie ook de nieuwsbrief (Powerpoint document)

In de maanden oktober en november van dit jaar wordt in totaal 124.000 m3 grond afgegraven van diverse percelen in de Koekoekspolder langs met name de Tuindersweg, Verkavelingsweg, van Asseltweg, Hartogsweg en nabij de Kamperzeedijk. Van deze grond gaat 110.000 m3 naar het perceel Hartogsweg-Bisschopswetering: zie kaartje. De overige 14.000 m3 wordt verwerkt in de directe omgeving van afgegraven percelen.

Veel vrachtverkeer

Het grondtransport naar het perceel Hartogsweg-Bisschopswetering zorgt voor veel vrachtverkeer. Vanwege de vrij smalle wegen in de Koekoekspolder wordt het vervoer hierop afgestemd. Er wordt getracht om de overlast in het gebied zoveel mogelijk te beperken.

Aanleg waterbergingen

In 2001 is al een begin gemaakt met de aanleg van waterberging om de uitbreiding van de glastuinbouw mogelijk te maken. Langs de Van Asseltweg is toen 4,5 ha waterberging gerealiseerd. Nu is de tijd rijp om met de aanleg van 16,5 ha de volgende stap te zetten. Met de gemeente Kampen heeft het waterschap de afspraak gemaakt om nog dit jaar voldoende waterberging aan te leggen waardoor het gebied klaar is voor verdere uitbreiding van de glastuinbouw.

Uitvoering

Aannemingsmaatschappij Van Gelder uit Elburg voert het werk uit. Het dagelijks toezicht ligt in handen van ingenieurbureau Arcadis. Het werk zal voor 1 december 2009 zijn afgerond.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl