Nominatie Nobelprijs voor de Vrede voor werk SOS-Kinderdorpen

09/10/2009 14:31

SOS-Kinderdorpen

Amsterdam/Oslo, 9 oktober 2009 - SOS-Kinderdorpen was dit jaar genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. De nominatie is een erkenning voor het werk van de internationale kinderhulporganisatie, die zich al 60 jaar inzet om ervoor te zorgen dat kinderen over de hele wereld kunnen opgroeien in een liefdevol gezin.

Helmut Kutin, voorzitter van de internationale kinderhulporganisatie: "De nominatie betekent erkenning voor de rol die SOS-Kinderdorpen de afgelopen 60 jaar heeft gespeeld in hulp aan kinderen in nood over de hele wereld.

Meer dan 30.000 mensen over de hele wereld- inclusief zo'n 5200 SOS-moeders- zijn zeer toegewijd aan de missie van de organisatie. Vaak opereren zij in moeilijke en gevaarlijke omstandigheden en verdienen deze nominatie dan ook volledig. Net als de miljoenen donateurs die ons werk steunen om een positieve verandering in het leven van kinderen teweeg te brengen.

Bij de nominatie werd stil gestaan bij de oprichter van de organisatie, de Oostenrijker Hermann Gmeiner. Wat de kern van zijn humanitaire visie toen was, leeft vandaag onverminderd voort: 'Kinderen horen op te groeien in een liefdevol gezin. Op deze wijze kunnen we bijdragen aan een wereld met vrede, respect en rechtvaardigheid.'

Ook werd stil gestaan bij de uitdagingen. Kutin: "Wij moeten en kunnen niet accepteren dat miljoenen kinderen in de huidige geciviliseerde wereld worden mishandeld, in de steek gelaten of genegeerd. Het is onze taak en ieders verantwoordelijkheid om actie te nemen tegen de onmenselijke omstandigheden waarin sommige kinderen zich bevinden en ons in te zetten om betere levensomstandigheden voor hen te creëren.'

De nominatie voor de Nobelprijs aan SOS-Kinderdorpen onderstreept de noodzaak dat kinderen het recht hebben op bescherming, respect en ondersteuning. Naast SOS-Kinderdorpen waren nog 32 organisaties en 172 individuen genomineerd in de categorie "Nobel Peace Prize". De winnaar van de Nobelprijs is dit jaar gegaan naar de president van de Verenigde Staten: Barack Obama, voor zijn inzet om internationale diplomatie en samenwerking tussen mensen te versterken.





http://www.soskinderdorpen.nl