Gemeente Rotterdam

Vrijdagmorgen 9 oktober hebben wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening), Jos van der Vegt (directeur Ahoy) en Fred de Jonge (namens de Bouwcombinatie Sportpaleis Ahoy) de eerste paal van het project Modernisering Sportpaleis geslagen. Dit moment is het officiële startschot voor een ingrijpende, anderhalf jaar durende modernisering van het Sportpaleis van Ahoy, dat in eigendom is van de gemeente Rotterdam. Met deze investering in Ahoy geeft de gemeente een belangrijke impuls aan de economie. Het gemoderniseerde Sportpaleis opent haar deuren officieel in januari 2011.

Het Sportpaleis is met haar 1,7 miljoen bezoekers per jaar naast Diergaarde Blijdorp en de Kuip de grootste publiekstrekker van Rotterdam. De economische spin-off voor de stad bedraagt ongeveer 300 miljoen euro per jaar. De modernisering van Ahoy geeft een sterke impuls aan de gebiedsontwikkeling rondom het Zuidplein. De opgave is om het Hart van Zuid fysiek, economisch en op sociaal vlak aan te pakken.

De modernisering

Gemeente Rotterdam grijpt de noodzakelijke renovatie aan om het Sportpaleis zo te verbouwen dat de accommodatie nu en in de toekomst nationale en internationale publiekstrekkers kan faciliteren. Er komt een nieuw dak dat qua hoogte en draagvermogen voldoet aan de eisen van internationale popartiesten en (sport)evenementen. De bezoekerscapaciteit wordt vergroot van 10.500 tot 13.500 bezoekers en de beleving van de bezoeker krijgt bijzondere aandacht door verbeteringen aan binnenklimaat en akoestiek. Tegelijkertijd blijven de karakteristieke elementen van Ahoy behouden: de sfeer, de indeling en de kenmerkende constructie.

Bouwcombinatie

De modernisering wordt uitgevoerd door de Bouwcombinatie Sportpaleis Ahoy welke bestaat uit BAM Utiliteitsbouw Regio Rotterdam, Croon Elektrotechniek, Unica Installatietechniek en Iemants Staalconstructies. De drie Rotterdamse bedrijven hebben hun krachten gebundeld en een specialist gezocht op het gebied van staalconstructies om gezamenlijk in te kunnen schrijven bij de aanbesteding. De bedrijven zijn er trots op mee te werken aan dit complexe en ambitieuze project.

Planning

De grote uitdaging voor de Bouwcombinatie Sportpaleis Ahoy is om de werkzaamheden uit te voeren terwijl het Sportpaleis het grootste deel van de bouwtijd gewoon in gebruik zal blijven. Van maart tot en met september 2010 (met uitzondering van North Sea Jazz) wordt het Sportpaleis niet gebruikt voor evenementen. In deze periode is de rest van de Ahoy accommodatie wel in gebruik, ondermeer voor de start van de Tour de France.