Nieuw-Vlaamse Alliantie


Leterme geeft N-VA gelijk: benoeming Bostem is omzeiling van de wet (09/10/09)

Opmerkelijk nieuws gisteravond in de commissie Buitenlandse Betrekkingen van de Kamer: minister van Buitenlandse Zaken Yves Leterme (CD&V) gaf daar federaal volksvertegenwoordiger Peter Luykx (N-VA) gelijk in de zaak-Bostem. Philippe Bostem, MR-beschermeling werd inderdaad, zoals Luykx eerder gecommuniceerd had, onwettig benoemd als Consul-Generaal van het pas opgerichte consulaat in Marseille. Onwettig, in die zin dat men door het gebruik van artikel 35E als rechtsbasis tot benoeming de taalvereiste die gesteld wordt aan consuls, omzeilt. Leterme verklaarde bovendien dat hij zijn diensten de opdracht gegeven heeft om te bekijken hoe het reglement aangepast kan worden. Luykx biedt met zijn wetsvoorstel de oplossing reeds op een schoteltje aan.

De taalwet in bestuurszaken is van openbare orde en kan niet omzeild worden door een artikeltje uit het reglement van de FOD Buitenlandse Zaken. Bovendien stelt het artikel 35E zelf ook duidelijk dat ambtenaren van de binnendienst die volgens dit artikel benoemd worden, "voor het overige gelijkgesteld worden." D.w.z. dat zij naast het behoud van hun rechten op loon en bevordering, zij ook dezelfde plichten hebben als ambtenaren van buitenlandse dienst. Tweetalig zijn is daar één van.

De minister gaf toe dat "het wenselijk was de mogelijkheid te laten onderzoeken het reglement van de FOD aan te passen, zodat ook ambtenaren van de binnendienst die gedetacheerd worden op consulaire posten een taalproef moeten afleggen. De minister verklaarde hiertoe reeds de instructie gegeven te hebben aan zijn diensten.

Peter Luykx: "De minister kan zich dat werk besparen: ik diende reeds een wetsvoorstel in dat aan dit euvel verhelpt. Ik ben er dan ook zeker van dat de minister dit voorstel volmondig zal steunen."

Auteur:
Peter Luykx
Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, adjunct-woordvoerder Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be