Ingezonden persbericht


Persaankondiging
De Bilt, 3 september 2009

9-15 oktober: eerste 6-Daagse Beroepsonderwijs

Van vrijdag 9 tot en met donderdag 15 oktober 2009 wordt voor de eerste keer de 6-Daagse Beroepsonderwijs gehouden. Zes dagen lang wordt via verschillende evenementen en manifestaties aandacht gevestigd op de grote betekenis van middelbaar beroepsonderwijs voor de Nederlandse samenleving.

Rode draad: verkiezing Landelijke Ambassadeur Beroepsonderwijs Rode draad tijdens de 6-Daagse is de verkiezing van de Landelijk Ambassadeur beroepsonderwijs 2009. Deze ambassadeur wordt gekozen uit vijftig studenten middelbaar beroepsonderwijs, die elk door hun eigen school kort geleden als 'Uitblinker beroepsonderwijs' zijn aangewezen. Via internet -www.6dbo.nl - selecteert het publiek uit deze vijftig tien genomineerden waaruit een deskundige jury de Landelijke Ambassadeur beroepsonderwijs zal kiezen. Voorzitter van de vakjury is FNV-voorzitter Agnes Jongerius. De uitverkiezing vindt plaats tijdens het Slotgala van de 6-Daagse Beroepsonderwijs, op donderdagavond 15 oktober in Aalsmeer.

Onderdelen 6-Daagse Beroepsonderwijs
Op elke dag van de 6-Daagse organiseert het beroepsonderwijs een in het oog springend evenement: Vrijdag 9 oktober 2009 Openingsavond in tv-studio op het Mediapark in Hilversum, met de opname van het tv-programma 'Vet vak man'. Dit programma is geheel gewijd aan het beroepsonderwijs. We zien studenten 'live' een auto keuren op een brug; boeketten maken voor gasten en BN-ers verzorgen in een 'wellness straat'. Daarnaast wordt een poging gedaan het Europees record 'langste sushi' te verbeteren. Het programma wordt zaterdag 10 oktober om 16.00 uur uitgezonden op RTL 5. Na de tv-opname geeft staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (OCW) het officiële startsein voor de 6-Daagse tijdens een feestelijk avondprogramma. Zaterdag 10 oktober Landelijke manifestatie 'Ontdek het beroepsonderwijs', waaraan vrijwel alle scholen in het middelbaar beroepsonderwijs op hun eigen manier deelnemen. Ouders, aankomende studenten en andere belangstellenden kunnen kennis maken met de vele mogelijkheden van het beroepsonderwijs (wat waar te doen is, staat op www.6dbo.nl). Maandag 12 oktober CompetentCity in Ede, een evenement speciaal voor docenten en andere professionals uit het beroepsonderwijs. Ze wisselen kennis en ervaring uit over de modernisering van het beroepsonderwijs (met name competentiegericht onderwijs). Dinsdag 13 oktober de 'Dag van de Stagiair' onder het motto 'Stagiair on Stage' en in samenwerking met de kenniscentra voor beroepsonderwijs en bedrijfsleven. Alle 190.000 erkende leerbedrijven worden uitgenodigd hun stagiair(s) één dag in de spotlights te zetten. Daartoe kunnen ze via internet - www.6dbo.nl - gadgets downloaden. Daarnaast kunnen leerbedrijven hun stagiar(s) aanmelden voor één van de vele ééndaagse droomstages (onder andere bij Radio 538, op het circuit van Zandvoort, bij TMF en Porsche). Woensdag 14 oktober Tijdens deze 'Dag van Iedereen' steken studenten beroepsonderwijs de handen uit de mouwen onder het motto 'Liever moe dan lui'. Met concrete projecten op verschillende plaatsen in het land maken ze zichtbaar dat het beroepsonderwijs een grote en supernuttige bijdrage levert aan de maatschappij. Donderdag 15 oktober De slotdag heeft twee onderdelen. Van 10.00 tot 13.00 uur houdt de MBO Raad (de brancheorganisatie van de ruim 70 mbo-instellingen) in Den Haag het congres ''Toekomstbestendigheid van het mbo'. Met onderwijs, bedrijfsleven, studenten, politiek en gemeenten gaat de MBO Raad het debat aan over strategische toekomstscenario's. Aan het einde van de middag begint in Aalsmeer het Slotgala waarop de Landelijk Ambassadeur beroepsonderwijs 2009 wordt gekozen. Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt reikt de prijs uit.

De 6-Daagse Beroepsonderwijs is een initiatief van de 70 onderwijsinstellingen voor middelbaar beroepsonderwijs. Het evenement wordt georganiseerd door een samenwerkingsverband van de brancheorganisatie MBO Raad, de Stichting Branchepromotie Beroepsonderwijs Nederland (BBN) en projectorganisatie MBO 2010. Alle informatie: www.6dbo.nl.

Noot voor de redacties,