Gemeente Heemskerk


vrijdag, 09 oktober 2009

Nachtcoaches trappen Veilig Uitgaan af

Vanaf vrijdag 9 oktober aanstaande gaat een team van vijf nachtcoaches van start met het aanspreken van mensen die overlast veroorzaken op weg naar en terugkomend van een gezellige avond uit. Dit is een van de eerste zichtbare maatregelen die de gemeenten Heemskerk en Uitgeest en de politie inzetten onder de noemer Veilig Uitgaan. De nachtcoaches fietsen langs verschillende uitgaansroutes en zijn herkenbaar aan speciale uniformen met de opdruk 'Nachtcoach'.

De wervingsactie van politie Kennemerland en de gemeenten Heemskerk en Uitgeest heeft inmiddels geleid tot de aanmelding van vijf enthousiaste mannen voor het team nachtcoaches. "We gaan uit van tien mensen en we zitten nu op de helft. Er is dus nog plaats mochten mensen willen solliciteren." Aldus politiechef Stijn van Griensven. "Deze mannen zijn voor ons extra ogen en oren. Met een tactvolle aanpak zullen zij problemen in de kiem kunnen smoren en zo de overlast voor onze inwoners terugdringen."
De nachtcoaches hebben inmiddels een kort introductieprogramma doorlopen waarin onderwerpen als aanspreken, biken, gebruik van de portofoon en rapporteren aan bod kwamen. Ook is het uitgaansgebied verkend.

Veilig Uitgaan
Onder de noemer Veilig Uitgaan werken de twee gemeenten samen met de politie om de overlast van uitgaanspubliek voor de inwoners van Heemskerk en Uitgeest te verminderen. De nachtcoaches zijn de eerste zichtbare inzet in een breed scala van maatregelen. "Het volledig wegnemen van overlast is schier onmogelijk," weet burgemeester Jaap Nawijn van Heemskerk. "De insteek van Veilig Uitgaan is dat we willen dat mensen genieten van een avondje uit en rekening houden met hun omgeving als ze daarna huiswaarts keren."
Burgemeester Mieke Baltus van Uitgeest benadrukt dat de aandacht van politie en nachtcoaches zich uitstrekt over een flink gebied. "De routes in Uitgeest beperken zich natuurlijk niet tot het Tolpad. Ze waaieren van de uitgaansgelegenheden onder meer uit naar de Meldijk, door De Koog, over de Geesterweg, door De Kleis en over de Tolweg. Zo zijn er in Heemskerk ook de nodige wegen en plekken waar overlast ontstaat. De vijf nachtcoaches - en hopelijk zijn we binnenkort met tien op volle sterkte - zijn onze extra ogen en oren. Met een tactvolle aanpak zullen zij problemen in de kiem kunnen smoren en zo de overlast voor onze inwoners terugdringen."

Aangifte doen
Veilig Uitgaan gaat om bewustzijn en bewust maken. Dat begint nu met aanspreken op ontoelaatbaar gedrag zoals geluidsoverlast en vernieling. Maar een andere maatregel is mensen confronteren met de schade die ze aanrichten of ze te bekeuren. "Men weet niet wat het kost om een bushokje te repareren tot de rekening wordt gepresenteerd."
Omdat de politie en nachtcoaches niet overal tegelijk kunnen zijn, is het van belang dat mensen overlast melden en/of aangifte doen van vernieling. Dat kan op het politiebureau maar ook via internet: http://www.politie.nl/Aangifte/.

Maatregelen
Naast de nachtcoaches doen de gemeenten en politie meer om de overlast van uitgaanspubliek tegen te gaan. Maatregelen als de actie Wakkere ouders, bewustmaking van 'fout' stapgedrag via bureau Halt, ontzegging van toegang tot horecagelegenheden en beperkingen via de algemene plaatselijke verordeningen worden ingezet. Verder is er een internetpagina aangemaakt op het sociaal netwerkplatform Hyves: http://veiliguitgaanijmond.hyves.nl. Daar komt informatie over incidenten, schades en overlastcijfers, maar er is ook de mogelijkheid om online te discussiëren. "Dialoog is belangrijk!" zo beamen alle partijen. "Wij proberen zoveel mogelijk inzichtelijk te maken wat er gebeurt om de overlast te verminderen. Maar daarin heeft iedereen een aandeel. Dit begint bij het melden van overlast en niet in de laatste plaats het aandragen van suggesties én in gesprek blijven."
---