Direct Wonen heeft al 12 jaar een vergunning in de gemeente Amsterdam

En is ontsteld over intrekken vergunning in Amsterdam

Den Haag, 9 oktober 2009 - Vanochtend hebben wij van een journalist moeten vernemen dat de gemeente Amsterdam een persbericht heeft doen uitgaan waarin zij aankondigde onze vergunning in Amsterdam in te trekken.

Feit is dat wij al meer dan 12 jaar een vergunning hebben binnen deze gemeente. De vergunning is gedurende deze jaren steeds zonder problemen verlengd. Dit jaar diende er weer een verlenging te worden verleend en hebben wij net als altijd intensief contact gehad met verschillende ambtenaren om al hun vragen te beantwoorden.

De gemeente had ons tot op vandaag nog niet kenbaar gemaakt wanneer de verlenging zou worden afgegeven, echter wij maakten ons geen zorgen over deze verlenging omdat wij van mening zijn dat wij aan de regels voldoen.

Wij zijn ontsteld over het besluit en ook over het feit dat de gemeente het besluit niet eerst aan ons heeft medegedeeld maar dit via de pers naar buiten heeft gebracht. Tevens begrijpen wij niets van de toonzetting waarmee de gemeente ons nu aanvalt.

We hebben in de afgelopen jaren volgens de gemeente wel eens een vergissing gemaakt. Dit wordt nog nader door ons onderzocht. De stelligheid waarmee de gemeente nu stelt dat er fouten zijn gemaakt is misplaatst. De fouten die de gemeente ons aanwrijft staan in onze ogen nog lang niet vast.

Inhoudelijk
De gemeente Amsterdam is de enige gemeente in Nederland die een verordening heeft waarin zij niet alleen regels stellen aan de wijze van bemiddelen in huurwoonruimte maar ook de landelijke huisvestingswet verder uitwerkt en oprekt. De gemeente Amsterdam heeft er in haar verordening voor gekozen om de bemiddelingsbureaus in Amsterdam te gebruiken als instrument om de huurprijzen in Amsterdam te laten voldoen aan het puntensysteem dat in Nederland van kracht is en daarmee van het wettelijke systeem af te wijken. Wij hebben dit juridisch laten uitzoeken en wij zijn van mening dat de gemeente Amsterdam hiermee buiten haar bevoegdheid treedt. Wij hebben de gemeente hierop aangesproken. En nu ineens wordt dan onze vergunning door de gemeente Amsterdam ingetrokken?
Wij hebben gedurende de afgelopen jaren steeds getracht de interpretatie van de gemeente van de regels te begrijpen en ons aan te passen. De interpretatie van de regels door de gemeente getuigt soms van weinig realiteitszin. Wij hebben hiervoor veel contact met de ambtenaren van de gemeente. De gemeente heeft ons een keer formeel op een fout gewezen dat was begin 2008. Hierop hebben wij onze interne procedures bijgesteld en hebben wij tot op heden geen waarschuwing meer gekregen.
Het is pertinent onjuist wat er door de gemeente Amsterdam wordt beweerd, namelijk dat wij de regels aan de laars lappen. Toestemming eigenaar
Direct Wonen ziet er altijd op toe dat er toestemming is van een eigenaar als wij een huurovereenkomst opstellen. Hoe kan het anders dat er een huurovereenkomst tot stand komt, want beide partijen zullen toch moeten tekenen en Direct Wonen is geen partij in de huurovereenkomst. Huurder en verhuurder zijn vrij om een huurprijs over een te komen De wet in Nederland stelt dat je in principe een huurprijs overeen mag komen die vrij te bepalen is. De huurder heeft vervolgens de mogelijkheid om naar de huurcommissie te stappen en de huurprijs te laten toetsen aan het puntensysteem. De gemeente Amsterdam heeft in de verordening bepaald dat de bemiddelaar als een soort huurcommissie moet dienen. We zijn door de gemeente in al die jaren dat wij in Amsterdam werken en honderden bemiddelingen tot stand hebben gebracht aangesproken op een paar verhuurtransacties. Het gaat hier zeker niet om een structurele werkwijze. De huurders worden overigens niet benadeeld, want wij wijzen de huurder uitdrukkelijk op hun wettelijk recht om naar de huurcommissie te stappen en de huurprijs te laten toetsen.
Door het gemeentelijke beleid hebben veel verhuurders er in de afgelopen jaren voor gekozen om hun woonruimte niet meer via een bemiddelaar aan te bieden. Zij gaan over tot verkoop of zoeken via via een huurder. Wij betreuren het zeer dat het beleid van de gemeente Amsterdam een averechts effect heeft. Zij drijven met hun beleid de particuliere verhuurders de stad uit. Huurwoonruimte aanbod wordt hierdoor nog schaarser binnen de gemeentegrenzen en het leidt ertoe dat verhuurders hun woningen niet meer via een professioneel bureau aanbieden, maar zelf op zoek gaan naar een huurder en geen contracten meer opstellen omdat zij bang zijn voor het beleid van de gemeente. Dit kan toch niet de bedoeling zijn. Hier staat tegenover dat juist de woningcorporaties in Amsterdam experimenteren met het vrijgeven van huurprijzen (Huren op Maat) waarin er juist sprake is van het vrijlaten van huurprijzen, tot marktconforme prijzen. De coöperaties zijn overigens uitgesloten van de verordening.
Direct Wonen beraadt zich op de stappen die zij moet nemen. Wij willen deze discussie bij voorkeur niet in de pers uitvechten, maar door middel van een inhoudelijke discussie met de partijen in kwestie bespreken.
Over Direct Wonen
Direct Wonen, opgericht in 1990, is marktleider in de particuliere woningverhuur markt met een marktaandeel van meer dan 21 procent. Doorlopend voeren wij onderzoek uit binnen onze database van woningen en binnen onze klanten doelgroep: woningzoekenden en verhuurders om zodoende meer inzicht in de ontwikkelingen van de woningmarkt te krijgen zodat we onze dienstverlening verder kunnen optimaliseren. Op het blog van Direct Wonen, http://blog.directwonen.nl zijn alle marktrapporten terug te vinden.
Direct Wonen biedt zowel huurders als verhuurders snel resultaat in het (ver)huren van woonruimte. Door de ruime keuze van huurwoningen zijn er geen wachtlijsten. De 100 enthousiaste en deskundige medewerkers helpen vanuit 25 vestigingen elk jaar ruim 10.000 mensen aan een woonruimte. Voor de woningzoekenden heeft Direct Wonen, voornamelijk in de grote steden van Nederland, het meest complete aanbod van particuliere huurwoningen in de prijsklasse van 250 tot 1.150 euro per maand. Verhuurders van woonruimte hebben bij Direct Wonen de meeste kans op succes want Direct Wonen heeft de grootste actieve database van woningzoekenden in Nederland.
In 2008 is www.directwonen.nl meer dan 5,3 miljoen keer bezocht door circa 2,8 miljoen unieke bezoekers.
Naast Direct Wonen maken ook Kamernet.nl www.kamernet.nl, Goed Beheer www.goedbeheer.nl en Just Housing www.justhousing.nl onderdeel uit van de woondivisie van Direct Wonen N.V.
Meer informatie over de werkwijze van Direct Wonen:
- Verhuur in 7 eenvoudige stappen uw woonruimte via Direct Wonen
- Vind direct de woning die past bij uw woonwensen
- Praktische informatie over huren en verhuren vindt u in de nieuwe "verhuurwijzer" van Direct Wonen
Links:
http://www.directwonen.nl