Indonesische medaille voor NIMD-bestuurders


DEN HAAG, 20091009 -- NIMD Voorzitter Bernard Bot, en Hans van Baalen, Voorziter van de Raad van Toezicht, ontvangen een Eremedaille voor hun bijdrage aan de betrekkingen tussen Indonesië en Nederland. De medailles worden vandaag uitgereikt door de Indonesische Minister van Buitenlandse Zaken Hassan Wirajuda op de ambassade van Indonesië in Den Haag.

In 2005 was dhr Bot als Minister van Buitenlandse zaken in Indonesie aanwezig bij de viering van 60 jaar onafhankelijkheid. Daarmee bewerkstelligde hij dat Nederland voor het eerst de Indonesische onafhankelijkheid vanaf 1945 erkende. Ook toenmalig VVD-kamerlid van Baalen sprak zich uit voor feitelijke erkenning van 17 augustus 1945 als datum van de Indonesische onafhankelijkheid `als een gebaar van goede wil, vriendschap en realisme richting Indonesië'.

Als bestuurders van het Nederlands Instituut voor Meerpartijendemocratie (NIMD) hebben Bot en van Baalen zich blijvend ingezet voor hechtere banden tussen Nederland en Indonesië. In april 2007 brachten vertegenwoordigers van zeven Indonesische politieke partijen op uitnodiging van het NIMD een bezoek aan Nederland. In juni van dat jaar leidde dhr Bot een NIMD-missie naar Indonesie om daar de oprichting van een nationaal partijdialoog platform bij te wonen.

In Indonesie ondersteunt het NIMD naast partijdialoog een vijftal democratiescholen. Op deze scholen verdiepen jongeren hun kennis van democratie en doen er praktijkervaring op.

NIMD