Ingezonden persbericht


AVEBE wint Food Valley Award 2009

EDE - ETENIA(TM), een bijzondere range plantaardige ingrediënten, maakt het mogelijk producten als yoghurt en cake een extra romige textuur. De fabrikant kan daardoor het vetgehalte verlagen zonder concessies te doen aan de sensorische kwaliteit. Met ETENIA(TM) wint AVEBE uit Veendam donderdag de Food Valley Award 2009. Voor Piet Buwalda, Manager Innovation Centre Food van AVEBE is de Food Valley Award een mooie bevestiging dat ook anderen dit een goede ontwikkeling vinden. "Als je de Food Valley Award wint, stel je iets voor", zei hij na de uitreiking.

De basis voor ETENIA(TM) is 12 jaar geleden door AVEBE gelegd. Samen met DSM, TNO, NIZO food research en Wageningen Universiteit werd vervolgens een onderzoekstraject gestart. "Het is een bijna-doorbraak", legt Piet Buwalda, uit, "want we gebruiken een enzym dat zetmeel maakt van zetmeel." In diverse landen wordt ETENIA(TM) toegepast in onder meer yoghurt. Het is de wens om de markt geografisch uit te breiden met meerdere applicaties. Yoghurt, chocolade mousse, croissants, snoep, roomkaas; ETENIA(TM) is het eerste hydrocolloid op basis van zetmeel en is breed toepasbaar.

De overige genomineerden waren Romi Smilfood uit Heerenveen en De Grood Innovations uit Nijmegen. Romi Smilfood, onderdeel van de Royal Smilde Food Group en leverancier van margarine, oliën en vetten aan de bakkerij-industrie ontwikkelde Novarin® een range gezondere bakkerijmargarines. Novarin® margarine bevat nauwelijks transvet, omdat het op basis van ongehard vet wordt geproduceerd. Het maakt het mogelijk om het verzadigd vet in bakkerijproducten met minimaal 33% te verlagen zonder verlies van functionaliteit, ook waar het producten als croissants en bladerdeeg betreft. De Grood Innovations was genomineerd met de digitale foodjet printer. De innovatie is de printkop, die het mogelijk maakt om dikke vloeibare voedingsmiddelen snel en efficiënt op voedingsproducten te decoreren. Het digitaal printen zorgt voor optimalisering van de hygiëne en voedselveiligheid.

Hoge kwaliteit
Met de uitreiking van de Food Valley Award bekroont de stichting Food Valley het meest innovatieve initiatief binnen de voedings(gerelateerde)industrie. Juryvoorzitter de heer Rudy Rabbinge was zeer te spreken over het niveau van de inzendingen. "Dit is de vijfde keer dat we de prijs uitreiken en je merkt dat de gemiddelde kwaliteit van de inzendingen hoger ligt. Ook besteden deelnemers meer aandacht aan hun presentatie." Hij noemde de genomineerden een inspiratie voor andere bedrijven.

In de jury van de Food Valley Award 2009 hadden zitting: R. Rabbinge, University Professor WUR en Chairman Science Council CGIAR (juryvoorzitter), A. Mensink, zelfstandig adviseur Life Sciences en Senior Scientific Officer stichting Food Valley, H. Verhagen, Hoofd Centrum voor Voeding en Gezondheid RIVM, H. de Vries, voormalig VROM-inspecteur, A. Wassenberg, directeur Animo Agri Business BV. De Food Valley Award werd uitgereikt tijdens de Food Valley Conferentie in Cinemec in Ede.

Food Valley Conferentie
Tijdens deze jaarlijkse bijeenkomst ontmoeten producenten van de voedingsmiddelenindustrie, kennisleveranciers en overheden uit binnen- en buitenland elkaar. Sprekers waren onder meer de heer Tun Musa Hitam, de voorzitter van Sime Darby uit Maleisië, de heer Gianluigi Zenti, directeur van de Academia Barilla (Barilla Group uit Parma, Italië) en de heer Chris Buijink, secretaris-generaal van het Ministerie van Economische Zaken. Tevens konden de deelnemers aanschuiven bij inspirerende en interactieve workshops. Op 7 oktober 2010 zal de Food Valley Conferentie 2010 plaatsvinden.