Zorgnet Vlaanderen pleit voor afschaffing kamer- en honorariasupplementen

09/10/2009 13:34

Zorgnet Vlaanderen

Het voorstel van de overheid om kamersupplementen op tweepersoonskamers in ziekenhuizen af te schaffen valt bij Zorgnet Vlaanderen in goede aarde. Voorwaarde is wel dat daarbij ook de honorariasupplementen van de artsen worden geschrapt.

Betaalbare, kwalitatieve en toegankelijke zorg waarborgen voor de toekomst. Dat is waar Zorgnet Vlaanderen voor staat. De beste garantie voor een sociale bescherming zijn gezonde overheidsfinanciën en competitieve bedrijven. Daarom heeft Zorgnet Vlaanderen alle begrip voor een overheid die de schulden onder controle houdt. Een niet-integrale toepassing van de 4,5% wettelijke groeinorm is voor Zorgnet Vlaanderen aanvaardbaar indien een begroting wordt opmaakt die aan essentiële en verantwoorde zorgnoden tegemoetkomt.

Zorgnet Vlaanderen is akkoord met de afschaffing van kamersupplementen om de kosten ten laste van de patiënt te drukken. Om dezelfde reden verwacht Zorgnet Vlaanderen dat ook de honorariasupplementen van de artsen worden geschrapt. Op dat ogenblik moeten alle ziekenhuizen toegang krijgen tot de al bestaande stimuleringsmaatregelen. Voor de patiënten met een private hospitalisatieverzekering lijkt het ook logisch dat de ziekenfondsen en private verzekeringen hun premies verlagen.

Zorgnet Vlaanderen vraagt dat de Federale overheid bij de zoektocht naar besparingen oog heeft voor de bijzondere rol van algemene ziekenhuizen die dag en nacht onderworpen zijn aan strenge eisen. Inmiddels floreren commerciële initiatieven van privélaboratoria en vennootschappen van medische beeldvorming. Daar vindt de patiënt geen tariefzekerheid en geen 24-uur continuïteit.

Contact:

Peter Degadt, gedelegeerd bestuurder, 0475 38 82 33

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel