Ingezonden persbericht

Presentatie: Nuweira Youskine

Zaterdag 10 oktober 18.00-19.00 uur radio 5 (747 AM)

Journalist Asis Aynan neemt de Nederlandse kranten, tv. en het internet kritisch onder de loep. Wat is er deze week aan zin en onzin over de islam en moslims geschreven?

Islam in Leiden
Volgende week zal het Leiden University Centre for the Study of Islam and Society (LUCIS) groots geopend worden. Het nieuwe instituut wil met behulp van de wetenschap meer inzicht in de islam en moslims verschaffen. Jan Michiel Otto, hoogleraar Recht en Bestuur in Ontwikkelingslanden, vertelt in de studio meer over dit ambitieuze plan.

Symbolische dreiging
Sommige moslimjongeren ervaren het als bedreigend wanneer belangrijke islamitische symbolen worden aangevallen. Extreemrechtse jongeren zijn vooral bang dat 'moslims en allochtonen' hun huizen en banen inpikken. Dit is een van de conclusies van onderzoeker Kees van den Bos, hoogleraar sociale psychologie. Hij legt uit wat de consequenties van dit onderzoek zijn.

In Nederland tot aan de dood?
Misschien wel de ultieme integratie-test: willen mensen die hun wortels elders hebben liggen in Nederland of in het land van herkomst begraven worden? Verslaggeefster Vijdan Yildirim wandelde langs tal van graven en vond dat ook de islamitische begraafplaatsen er bijzonder Hollands uitzagen.

Journaliste Hassnae Bouazza neemt op haar eigengereide manier het serieuze
en entertainment nieuws uit de islamitische wereld door.