Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Hilversum, 08-10-2009

SJOERD PLEIJSIER EN MIRELLA VAN MARKUS IN AVRO KUNSTUUR

De AVRO brengt zaterdag 10 oktober tussen 17.00 uur en 18.00 uur op Nederland 2 een nieuw KunstUur, een magazine met wisselende series over beeldende kunst, muziek of bijvoorbeeld architectuur. Het programma geeft een breed beeld van de actuele kunst- en cultuurscène in Nederland. In het KunstUur van deze week, onder meer de volgende programma's:

Zomaar Kunst
Wereldreiziger Malouel l'Hoest bespreekt het kunstwerk "Queen Beatrix" van kunstenaar Joseph Klibansky. Joseph Klibansky is een jonge kunstenaar met een Zuid-Afrikaanse vader en een Nederlandse moeder. Joseph werkt veel met fotografie, computertechniek en grafische kunst. Hij bewerkt het na met een kwast. Veel Nederlandse kenmerken staan op het schilderij; tulpen, de Dam, molens en koeien. En daarnaast aspecten van vernieuwing en innovatie. Op het schilderij staat tevens een grote afbeelding van een jongere koningin Beatrix. Malouel is van mening dat op het schilderij al het goede van Nederland staat afgebeeld.

Nieuw in Nederland: Siegfried Woldhek
Adriaan van Dis in een matrozenpakje, Johan Cruijf op een wolk, Beatrix met een suizende Suzuki Swift. Siegfried Woldhek tekent schrijvers, sporters en politici. Meestal niet flatteus, maar wel treffend. Nieuw in Nederland bekijkt de toptekeningen in Museum Atlas van Stolk in Rotterdam. Alexander Pechtold geeft commentaar op zijn eigen portret.

Museumgasten: Museum Møhlmann
In deze uitzending een hartelijke, warme ontmoeting tussen acteur en tekstschrijver Sjoerd Pleijsier en presentatrice Mirella van Markus. In een prachtig verbouwde Groningse boerderij ontdekken Sjoerd Pleijsier en Mirella van Markus wellicht de grootste collectie realistische en figuratieve kunst van Nederland. Het museum is een particulier initiatief van Laura en Rob Møhlmann. Uitdagend noemen ze de collectie "Kunst die wat voorstelt" en in elk geval bieden ze een brede verzameling fantastische kunstwerken.

4 Art, over hedendaagse kunst
In dit programma over hedendaagse kunst bespreekt Hans den Hartog Jager de kunst van Michael Raedecker.

KunstUur, 10 oktober tussen 17.00 uur en 18.00 uur, wekelijks bij de AVRO op Nederland 2.

---



Ingezonden persbericht