Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Hilversum, 08-10-2008

2012 HET JAAR NUL CENTRAAL IN AVRO OPIUM OP RADIO 1

AVRO's cultuurmagazine Opium op Radio 1 komt zaterdag 10 oktober, zoals elke week, vanuit Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Publiek is van harte welkom. Tussen 17.15 uur en 19.00 uur komen de volgende onderwerpen aan de orde:

* Volgens de Mayakalender zal 21 december 2012 het nul jaar ingaan. Wat betekent dit? Het begin van het einde of een heel nieuw begin voor de mensheid? Voor regisseur Jan Albert de Weerd was het aanleiding om een spannende jeugdserie te maken: '2012, het jaar nul'. En het museum Volkenkunde in Leiden opent dit weekend een tentoonstelling MAYA 2010: De mysteries van een eeuwenoud volk. Naast Jan Albert de Weerd schuift ook conservator Midden-Amerika Laura van Broekhoven aan. Direct na de uitzending van Opium is de eerste aflevering van deze jeugdserie bij de AVRO te zien.
* Column van Arjan Peters.
* De tachtig seconden van ... Martijn Kardol. Hij componeert, zingt, speelt piano en gitaar. Sinds een jaar zit hij op de kleinkunstacademie in Den Bosch en drie maanden geleden kwam zijn eerste album uit.
* Live muziek van Fernando Lameirinhas en Fadozangeres Daisy Correia en de Kaapverdiaanse zangeres Dina Medina.
* Edwin Rutten speelt Peter in het muzikale sprookje Peter en de Wolf Sergej Prokofjew. Twaalf muzikanten en tien dansers schitteren naast de meester-verteller, bekend als Ome Willem én als jazzzanger, radiopresentator, schrijver en docent. Te zien en te horen in theater Carré van 16 t/m 18 oktober.
* De virtuele vitrine met Daan Remmerts de Vries.
* Bert van der Veer bespreekt de nieuwste tv-programma's.
* Actrice Catherine ten Bruggencate werd onlangs werd genomineerd voor een Gouden Kalf voor haar spel in de nieuwe film van Frans Weisz: 'Happy End'. Deze week debuteert ze met een roman. In 'Zomertijd Wintertijd' geeft ze blijk van een even blijmoedige als venijnige kijk op het menselijk tekort.

Presentatie: Hans Smit.

Opiumuitzendingen zijn ook te beluisteren via opiumradio.nl.