EQUUS psychologische thriller van Peter Shaffer - première

08/09/2009 09:00

Het Nationale Toneel (NT)

Na een overweldigend succes op West End in Londen en

Broadway in New York nu in de Nederlandse theaters

Op zaterdag 10 oktober 2009 gaat Equus van Peter Shaffer in regie van Johan Doesburg in première bij het Nationale Toneel in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

De psychologische thriller Equus oogstte vorig seizoen overweldigend succes op West End in Londen en Broadway in New York. Daniel Radcliffe, bekend van zijn rol als Harry Potter, speelde met glans de hoofdrol. Het Nationale Toneel brengt dit fascinerende verhaal in een regie van Johan Doesburg in de Nederlandse theaters met de jonge Xander van Vledder in de rol van Alan Strang en Pieter van der Sman als diens psychiater Martin Dysart.

De 17-jarige Alan Strang lijkt een gewone jongen die gek is op paarden. Maar op een nacht steekt hij - totaal onverwacht - zes paarden de ogen uit. Wat drijft hem tot deze gruwelijke daad? Zijn leven lijkt stabiel, met een zorgeloze jeugd en ogenschijnlijk liefdevolle ouders. De alom gerespecteerde psychiater Martin Dysart besluit de zwijgzame, door nachtmerries geteisterde puber te behandelen. Met veel geduld weet hij het vertrouwen van Alan te winnen. Dysart wil zijn motieven boven tafel krijgen en hem bevrijden van zijn waanideeën maar raakt gefascineerd door de tomeloze fantasie van Alan. Bij zoveel passie steekt zijn middelmatige leven schril af. Langzaam maar zeker komt de psychiater totaal in de ban van zijn patiënt.

De Britse toneelschrijver Peter Shaffer (1926) werd wereldberoemd met zijn toneelstuk Amadeus dat in 1984 succesvol verfilmd werd. In 1973 schreef Shaffer het stuk Equus (Latijn voor Paard), dat sindsdien wereldwijd wordt gespeeld. Shaffer staat bekend om zijn interesse in mensen met opvallend en/of afwijkend gedrag.

Met Pieter van der Sman, Xander van Vledder, Jobst Schnibbe, Antoinette Jelgersma, Nele van Rompaey, Eva Marie de Waal, Ben Ramakers, Anne Rats en dansers Jerrel Houtsnee, Maarten van Grootel, Ruben Solognier.

Regie Johan Doesburg Tekst Peter Shaffer

Première zaterdag 10 oktober 2009 om 20.15 uur in de Koninklijke Schouwburg Den Haag

Landelijke tournee t/m maandag 28 december 2009

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.nationaletoneel.nl