Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Filosofische Dag van Zuid in Lombardijen

10 oktober

De Dag van Zuid op 10 oktober wordt door de wijk Lombardijen aangegrepen tot overpeinzing....
De straten zijn hier vernoemd naar bekende filosofen en dichters. Dankzij de citatenroute, waarbij je in de wijk op trottoir of gebouwen beroemde citaten tegenkomt, groeit jong en oud in Lombardijen op met wijsheden als "slechts hij leeft echt die al levend van het leven geniet".

Genieten op 10 oktober
De dag begint met een unieke buurtwandeling via de citatenroute, met citatenman Bas van der Ven en buurtfilosoof Maurice Specht. De kinderen leren hoe ze een levende piramide en echte bruggen kunnen bouwen en bibliotheek Lombardijen haalt al haar filosofische boeken uit de kast. Talenthouse laat de enige echte Lombarap horen en het schrijversduo de Gebroeders Meester zetten je tijdens een speciale voorstelling aan het denken. Dit alles gebeurt onder het genot van grensverleggende hapjes die gepresenteerd worden door buurtbewoners.

Als je over een tijdje door het vernieuwde Spinozapark loopt krijg je weer nieuwe overpeinzingen mee, want naar het idee van de jongeren van Talenthouse komen er heuse filosofenbruggen. Welke woorden van Spinoza, Guido Gezelle en Edgar Du Perron ze zullen begeleiden door het toekomstige park, krijgen de bewoners zaterdag te horen. Bewoners hebben ook hedendaagse citaten of teksten uit een andere cultuur aangedragen. Daar wordt op 10 oktober ook aandacht aan besteed.

Locatie
Tent bij Baroeg, Spinozaweg 300

Programma
12.00 start citatenroute met koffie en lekkers, aanmelden hoeft niet 12.00-14.00 levende piramide bouwen
12.00-16.00 bruggen bouwen en leeshoek
14.00 voorstelling Gebroeders Meester
14.30 Lombarap
14.45 bekendmaking citaten en workshop wereldwijsheden 16.00 einde