Uniek boek over prostaatkanker

05/10/2009 11:47

Uitgeverij Thoeris B.V.

Nieuw prostaatkankerboek geeft informatie over diagnostiek, behandeling van en leven met prostaatkanker.

Het Prostaatkankerlogboek, geschreven door de medisch redacteur van NRC Handelsblad Wim Köhler, kan patiënten beschermen tegen overbehandeling en onderbehandeling door informatie te geven die uitgaat van het ziekteverloop van de patiënt. Köhler kruipt daarbij, inhoudelijk en door zijn stijl van schrijven, dicht op de huid van de prostaatkankerpatiënt. Het is bovendien een logboek, waarin de patiënt zijn eigen ziektebeloop kan bijhouden.

Uit het boek blijkt dat prostaatkankerpatiënten veelal tijd hebben om weloverwogen een beslissing te nemen over hun behandeling. Omdat patiënten vaak in paniek zijn wanneer zij de diagnose 'prostaatkanker' krijgen, zijn zij geneigd zich overhaast te laten behandelen, terwijl in het begin afwachten ook een goede optie kan zijn.

Uit het boek blijkt dat een behandeling de kwaliteit van leven kan verslechteren, en niet in alle gevallen een betere overlevingskans biedt. Zo kunnen mannen na een behandeling impotent en/of incontinent worden. Een weloverwogen keuze op basis van complete informatie helpt patiënten een juiste beslissing te nemen. Dat blijkt niet altijd een behandeling te zijn.

Prostaatkankerpatiënten worden nogal eens overbehandeld, zo stelt voorzitter Pieter van Zanten van de Stichting Contactgroep Prostaatkanker. Prostaatkanker verloopt vaak langzaam. Patiënten sterven vaak aan een andere aandoening. Over de ziekte wordt daarom wel gezegd: 'Mannen sterven eerder met dan aan prostaatkanker'. Veel patiënten zouden daarom beter op de hoogte moeten zijn van hun behandelingsmogelijkheden waarbij het actief volgen van de ziekte onder begeleiding van de uroloog ook een goede optie is.

Het Prostaatkankerlogboek kwam tot stand in opdracht van de Stichting Contactgroep Prostaatkanker, en met financiering van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars, Stichting Willemien Cohen, Fonds NutsOhra, en de Stichting Contactgroep Prostaatkanker. Het is geschreven op basis van de richtlijn Prostaatkanker die de beroepsgroep van urologen heeft opgesteld. Patiënten nemen het boek mee naar hun behandelaar en kunnen aan de hand daarvan vragen stellen en onderzoeksuitslagen in het logboek noteren. Op deze wijze bevordert Het Prostaatkankerlogboek de communicatie tussen arts en patiënt. Een boek voor mannen en hun familie waarin ook de psychosociale kanten van de kanker en het sterven er aan een plek krijgen.

Het Prostaatkankerlogboek

Auteur: Wim Köhler

Kleurenillustraties: Hans Brik

ISBN 978 90 72219 85 5

Datum van verschijning: rond 10 oktober 2009