Open Huizen Route: eerst kijken, dan kopen

05/10/2009 14:24

ERA Nederland NV

Snel en makkelijk een paar huizen bekijken. Eigenlijk een "speeddate" met je nieuwe huis. Dat kenmerkt de landelijke Open Huizen Route. "Wij vinden het superhandig. Het schiet lekker op en het huis is in werkelijkheid vrijwel altijd net iets anders dan op internet," is de mening van een huizenzoekster, die al eerder huizen kwam kijken. ERA woordvoerder Arjan Terpstra is het daar hartgrondig mee eens. "Je moet echt veel huizen bekijken als je serieus op zoek bent. De foto's op internet geven een te plat beeld. De sfeer en de omgeving kunnen dan niet op je inwerken."

ERA-makelaars organiseren al sinds 2000 een landelijke Open Huizen Route. Op zaterdag 10 oktober is het weer zover. Tussen 11.00 en 15.00 uur kunnen huizenzoekers zonder afspraak binnen lopen bij te koop staande huizen. De deelnemers zijn te herkennen aan een Open Huizen Route poster of opzetbordje boven het tuinbord. Jaarlijks komen er zo'n 20.000 mensen kijken naar de ruim 7000 huizen die aan deze actie meedoen. Traditioneel worden er zo'n 1000 huizen verkocht op de dag zelf of net voor de Open Huizen Route. Lopende onderhandelingen worden vaak op het nippertje toch afgerond, om het risico te vermijden dat er ineens toch weer een nieuwe bieder tijdens de Open Huizen Route opduikt.

"Het internet is reuze handig bij het maken van een eerste selectie. Maar je koopt natuurlijk meer dan een verzameling kamers. Je koopt een thuis. De omgeving en de sfeer van het huis is minstens zo belangrijk, zoniet belangrijker, dan de uiterlijke kenmerken. En het aardige is, dat een bezoeker binnen een paar minuten al wel weet of hij verliefd gaat worden op het huis. Wij raden consumenten dan ook altijd aan om altijd bij een Open Huizen Route te gaan sfeer proeven op basis van hun eerder gemaakte internetlijstje. Als de klik er dan is, dan wordt er een afspraak gemaakt voor een bezichtiging samen met de verkopende ERA-makelaar. Tijdens de Open Huizen Route leidt de verkoper de kijkers kort rond, maar het doel van de oefening is vooral dat men zich een goede indruk van het huis kan vormen. Er wordt dan ook niet met verkopers onderhandeld. Een verkoper verwijst altijd door naar ons bij vragen over prijs of levertermijn van het huis. Zo helpen wij kopers om hun volgende huis te vinden, zonder dat we de verkoper belasten met zaken die op ons bordje horen." ERA woordvoerder Terpstra verwacht een hoge opkomst. "Oktober is woonmaand, dus altijd goed voor veel bezoekers. Gelukkig hebben we op onze site era.nl enkele handige hulpjes om je route efficiënt te plannen. Met ERA Earth kun je precies zien hoe en waar een huis ligt. Daarmee voorkom je teleurstellingen. Met de ERA Navigator kun je je lijstje downloaden naar je TomTom. Zo hoef je geen tijd te verliezen met zoeken naar de huizen die je wilt zien. Veel van onze bezoekers komen namelijk uit een andere plaats of regio en vinden dit reuze handg."

De huizen die meedoen aan ERA's Open Huizen Route zijn uitgebreid te bekijken op www.era.nl. Alle ERA-makelaars in Nederland zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).





http://www.era.nl