Week van de Toegankelijkheid 10 -16 oktober

05/10/2009 17:00

Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad

Van 10 tot en met 16 oktober vindt de tiende Week van de Toegankelijkheid plaats. Mensen met een lichamelijke, verstandelijke en/of zintuiglijke beperking vragen tijdens deze week aandacht voor een toegankelijke samenleving. In het hele land zijn er toegankelijke activiteiten en evenementen rond het thema Kunst en Cultuur. Zie www.weekvandetoegankelijkheid.nl.

Muziek, toneel, beeldende kunst, er is van alles te beleven voor mensen met én zonder beperking tijdens de Week van de Toegankelijkheid. De invulling van het programma verschilt van plaats tot plaats en wordt verzorgd door lokale belangenorganisaties in samenwerking met culturele instellingen en - voor een deel - gemeenten. Onderdeel van het programma zijn zogenaamde 'schouwen', waarbij de toegankelijkheid van culturele instellingen wordt onderzocht.

Start en slot

Het startsein voor de Week van de Toegankelijkheid vindt op 10 oktober plaats in Nijmegen, Assen en Rotterdam. De slotdag is op 16 oktober in Den Bosch. Dan wordt de Toegankelijkheidsprijs 2009 uitgereikt aan een culturele instelling of persoon die de kunst van toegankelijkheid verstaat.

Hoe toegankelijk is de culturele instelling?

Lokale organisaties grijpen de Week van de Toegankelijkheid aan om toegankelijkheid op de kaart te zetten. Een schouwploeg van ervaringsdeskundigen beoordeelt culturele instellingen - bijvoorbeeld theaters en bibliotheken - op toegankelijkheid. Over de resultaten gaan zij in gesprek met wethouders, directies en anderen die verantwoordelijk zijn voor culturele instellingen. Zij zullen aanbevelingen doen om de toegankelijkheid te verbeteren. Want daar gaat het uiteindelijk om tijdens de Week van de Toegankelijkheid: het creëren van een toegankelijke maatschappij waar iedereen aan mee kan doen. Op 16 oktober worden de resultaten van de schouwen bekendgemaakt.

De Week van de Toegankelijkheid is het initiatief van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland, Programma Versterking CliëntenPositie, Platform VG. In samenwerking met Stichting Zet.





http://www.weekvandetoegankelijkheid.nl

http://www.cg-raad.nl