NCRV

Het 3e Testament

Afl. 4: Het is je gegund. Gaan voor je grote doel!

Zaterdag 10 oktober

19.00 uur, Nederland 2

Het 3e Testament heeft vandaag als uitgangspunt de zin âhet is je gegundâ en vertelt drie verhalen.

De triatleet Gregor Stam was diverse malen Nederlands kampioen en eenmaal Europees kampioen op de Lange Afstand. Onlangs trad hij in de openbaarheid over de drijfveer achter zijn sportieve prestaties: hij werd jarenlang seksueel misbruikt. De woede en frustratie daarover waren de brandstof waarop hij liep. Nu geeft Gregor trainingen en runningtherapie aan mensen die kampen met een depressie of een burn-out. Sport om te kunnen overleven: het is je gegund.

De 24-jarige Naomi de Jong lijdt sinds haar vijftiende aan de vermoeidheidsziekte ME. Dit heeft tot gevolg dat ze hooguit één dag per week kan besteden aan werk. Om dat werk goed te kunnen doen moet ze heel selectief zijn met andere bezigheden. Zo gaat ze niet uit en spreekt ze âs avonds niet af met vrienden. Als ze thuis is moet ze veel rusten.

Naomi heeft er voor gekozen om die ene dag per week te werken met kinderen in een Asielzoekers Centrum. Als vrijwilliger voor de stichting Vrolijkheid gunt ze haar spaarzame energie aan kinderen uit Afghanistan, Irak en Somalië.

Na zijn bezoek als jongetje aan het Rijksmuseum wist Gregor Simoons het zeker: hij wilde lijstenmaker worden. Nu op zijn 38e levert hij lijsten aan het Rijksmuseum, de Hermitage in Petersburg, aan kunsthandelaren en rijke Arabieren. Het gaat dan niet om zo maar een lijstje, maar om kostbare lijsten met ornamenten. Om zoân lijst te maken heeft een lijstenmaker een mal nodig. Die mallen worden vaak van geslacht op geslacht zorgvuldig bewaakt, zijn heel exclusief en bijzonder kostbaar. Wim de Jong wiens lijstenmakerbedrijf al drie generaties op de Oudezijdsvoorburgwal in Amsterdam zetelt, bezit dergelijke kostbare mallen. Met zijn pensioen in het vooruitzicht zoekt hij iemand om ze aan toe te vertrouwen. Dit moet wel iemand zijn voor wie de liefde voor het ambacht belangrijker is dan het geld.