Gemeente Abcoude


Persberichten

Archeologen ontdekken oerwoud' in Abcoude

Archeologen die bij het voormalige slot Abcoude een middeleeuwse nederzetting aan het opgraven zijn in opdracht van de gemeente Abcoude, hebben daarbij vorige week onverwachts een opmerkelijke ontdekking gedaan. Onder de vindplaats van de nederzetting blijkt zich namelijk het restant van een oerwoud' te bevinden.

De bomen van dit oerbos blijken zelfs nog grotendeels rechtop in de grond te staan en zijn opmerkelijk goed bewaard gebleven. Dit is volgens de archeologen te danken aan het feit dat de nabijgelegen rivier de Angstel in het verleden uit de bocht is gevlogen' en daarbij door zijn eigen oeverwal brak. Hierdoor werden in relatief korte tijd de bomen omhuld met een grote hoeveelheid zandig materiaal.

Open middag: zaterdag 10 oktober De gemeente biedt bewoners van de gemeente Abcoude en andere geĂŻnteresseerden de gelegenheid te kijken bij de opgraving. Op zaterdag 10 oktober 2009 organiseert de gemeente daarom van 12:00 tot 16:00 uur een open middag. Tijdens deze middag geven de archeologen, onder leiding van Niels Bouma van ADC ArcheoProjecten, op de opgravingslocatie uitleg over de werkzaamheden, de voortgang en de vondsten. U bent van harte welkom. De ontvangst is bij de keet op de hoek van de Dedelstraat en de Quarles van Uffordstraat in Abcoude. Het dragen van laarzen wordt aanbevolen.

Mythen over oerbos Volgens mevr. prof. dr. E. Jansma van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) kan onderzoek naar de in de opgraving aangetroffen bomen belangrijke informatie geven over het soort woud dat hier heeft gestaan en de manier waarop mensen dit in vroegere tijden hebben gebruikt. De opgravers van ADC ArcheoProjecten gaan in de komende weken het oude bos in overleg met de RCE op wetenschappelijke wijze rooien' en bemonsteren. Op basis van in de jaren '80 van de vorige eeuw uitgevoerd jaarringenonderzoek van houtresten uit, onder andere, de omgeving van Abcoude, is het waarschijnlijk dat het woud al vanaf de prehistorie heeft bestaan en wellicht nog tot in de Vroege Middeleeuwen bestond. Uit deze opgraving blijkt verder dat enkele mythen die over dit soort bos heersen achterhaald zijn. Zo werd tot voor kort nog beweerd dat bijvoorbeeld eiken enkel op de hogere delen in het landschap, zoals de pleistocene zandondergrond, konden groeien. Nu blijkt dat dergelijke bomen ook in de nattere delen van het landschap gegroeid hebben en tezamen een soort bos vormden dat wij vandaag de dag niet meer kennen.

Aanleiding onderzoek Aanleiding van het archeologisch onderzoek zijn de plannen van de gemeente Abcoude om aan de zuidzijde van Abcoude een nieuwe woonwijk te ontwikkelen. Sinds het Verdrag van Malta (1992), dat beoogt archeologisch erfgoed beter te beschermen, moet er bij gebiedsontwikkeling rekening gehouden worden met mogelijke archeologische waarden. Uit archeologisch vooronderzoek blijkt dat zich binnen het plangebied een nederzetting uit de periode 10e tot en met 13e eeuw in de ondergrond bevindt. De delen van de nederzetting kunnen door de geplande bouw niet op de vindplaats zelf bewaard blijven. De gemeente heeft daarom besloten om deze door een archeologisch adviesbureau te laten opgraven. Volgens Peter de Boer van de Milieudienst Zuidoost-Utrecht, die als archeologisch adviseur namens de gemeente optreedt, voldoet de gemeente hiermee aan haar verplichtingen die voortkomen uit de nieuwe Archeologische Monumentenwet. De opgraving was al direct succesvol toen een stelsel van greppels werd aangetroffen en enkele dierengraven werden gevonden. Naast de sporen van deze middeleeuwse ontginningsnederzetting uit de 10e tot en met de 13e eeuw bemerkten de archeologen tot hun grote verbazing dat zich in de ondergrond ook resten van tientallen bomen in de bodem aftekenen.
---

6 oktober 2009