Gemeente Zoetermeer

Week van de Toegankelijkheid

week van de toegankelijkheid
Tijdens de landelijke Week van de Toegankelijkheid van 10 tot en met 16 oktober 2009 vragen mensen met een beperking aandacht voor de (on)mogelijkheden om vanzelfsprekend deel te kunnen nemen aan de samenleving. Leven met een beperking vraagt soms om creativiteit. Het thema van de Week is dit jaar daarom heel toepasselijk Kunst en Cultuur.
Tijdens de Week van de Toegankelijkheid vinden in Zoetermeer verschillende activiteiten plaats. Met deze activiteiten wordt benadrukt dat mensen met een beperking niet mogen worden buitengesloten.

Programma Week van de Toegankelijkheid

Zaterdag 10 oktober

* Expositie van schilderijen in de Dorpsstraat. De schilderijen zijn gemaakt door verstandelijk gehandicapten die werken bij het Arbeidscentrum Bisnis. De expositie is de hele week te zien.
* Het CKC organiseert workshops schilderen en dans (tai chi) voor verstandelijk gehandicapten. Deze workshops zijn al vol.

Maandag 12 oktober

* Wethouder Speel (Toegankelijkheid) overhandigt om 12.30 uur op het stadhuis een exemplaar van de map Wielenroutes aan de heer Sinke, bedenker van de rolstoelvierdaagse. In de map staan de verschillende routes die tijdens de rolstoelvierdaagse gereden zijn. De routes zijn ook te downloaden via
toegankelijk.zoetermeer.nl.

* Kunstenaars Trude Bersma en Marijke Wijgerinck werken tijdens de hele week aan een ruik- struiken- tuin naast het CKC grenzend aan de parkeerplaats. De tuin is een onderdeel van het Speelspoor Zoetermeer. Het Speelspoor is een lint met spelmogelijkheden voor kinderen met en zonder beperkingen en met ontmoetingsplekken voor hun ouders. Alle Zoetermeerders worden van harte uitgenodigd mee te helpen bij het aanleggen van deze tuin. Voor meer informatie kunt u bellen met 06-102 5705.

Dinsdag 13 oktober

* Raadslid dr. Eli de Vries geeft voorlichting over het verbeteren van de toegankelijkheid voor slechtzienden. De presentatie is van 15.00 tot 17.00 uur en vindt plaats in de raadzaal van het Stadhuis (ingang Markt 10). Geïnteresseerden zijn van harte welkom.

Woensdag 14 oktober

* De organisatie voor doven (WEZODO) organiseert samen met de gemeente twee voorlichtingsbijeenkomsten over communiceren met doven. De bijeenkomsten vinden plaats tussen 10.00 en 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur in de raadzaal van het Stadhuis. Geïnteresseerden zijn van harte welkom.

* Het CKC organiseert om 13.00 uur een workshop Muziek voor verstandelijk gehandicapten.

Vrijdag 16 oktober

* Wethouder Speel (Toegankelijkheid) en wethouder Smit (Kunst en Cultuur) nemen om 10.00 uur het Monument voor Kasteel Palenstein en het Speelspoor Dorpsstraat in gebruik. Beide projecten zijn goed toegankelijk voor kinderen met en zonder beperking en hun ouders.