Gemeente Oldenzaal


Laatste 'Fitscan 45+, bewegen dus!'

09 oktober 2009

Op zaterdag 10 oktober vindt voor de achtste en laatste maal de `Fitscan 45+, bewegen dus!' plaats. Ruim 260 mensen tussen de 45 en 70 jaar uit de wijk De Essen hebben zich daarvoor aangemeld. De `Fitscan 45+, bewegen dus!' wordt op zaterdag 10 oktober gehouden in het Twents Carmel College, locatie De Thij en duurt van 9.00 tot 16.00 uur.

Tussen 2006 en 2009 is twee keer per jaar een fitheidstest georganiseerd. Per wijk werden steeds alle mensen tussen de 45 en 70 jaar uitgenodigd om deel te nemen. De bedoeling van de testen is om mensen inzicht te geven in hun fitheid en hen, indien nodig, te stimuleren een gezonde(re) en actieve(re) leefstijl aan te nemen. Naast deze fitheidstest wordt de mogelijkheid geboden om daadwerkelijk (meer) te gaan bewegen.

Fitheidstest

Een team van deskundigen staat aanstaande zaterdag klaar om onder andere bloeddruk, cholesterol, glucose, lengte en gewicht te meten. Ook wordt er getest op lenigheid, (knijp)kracht en uithoudingsvermogen en wordt een risico diabetestest afgenomen. De fitheidstest wordt afgesloten met een adviesgesprek waarbij een deskundige adviseur de uitslag met de deelnemers doorneemt en met hen de mogelijkheden bespreekt om een actieve leefstijl aan te nemen. Mensen kunnen zich bij verschillende (sport)organisaties laten informeren en aanmelden voor verschillende bewegingsactiviteiten, zoals bijvoorbeel hardlopen, nordic walking, zwemmen en fitness. Mensen die zich ter plekke aanmelden voor één van de activiteiten krijgen enkele gratis kennismakingslessen aangeboden. Naast de Oldenzaalse sportaanbieders is Carint aanwezig voor het geven van voedingsadvies.

Door de fitheidstesten probeert de gemeente al haar inwoners van 45 jaar en ouder te stimuleren bewust bezig te zijn met hun gezondheid. Meer informatie over de `Fitscan 45+, bewegen dus!' en resultaten van eerdere fitscans zijn te vinden op www.oldenzaal.nl/sport.