UMC St Radboud


Nationale informatiedag energiestofwisselingsziekten in UMC St Radboud (05-10)
Op zaterdag 10 oktober a.s. organiseert het Nijmeegs Centrum voor Mitochondriële Ziekten (NCMD) van het UMC St Radboud de eerste nationale informatiedag over
energiestofwisselingsziekten. De dag is speciaal bedoeld voor ouders van kinderen, jongeren en volwassenen met een
energiestofwisselingsziekte. Het centrum organiseert de dag in samenwerking met de Vereniging Volwassenen, Kinderen en Stofwisselingsziekten (VKS), de Vereniging Spierziekten Nederland (VSN) en de Stichting Energy4All.

Naar schatting wordt jaarlijks één op de vijfduizend kinderen geboren met een mitochondriële ziekte, ook wel energiestofwisselingsziekte genoemd. Zij kampen als het ware met slechte batterijen (mitochondriën) en hebben hierdoor onvoldoende energie tot hun beschikking. Al bij de geboorte zijn hun batterijen half leeg. Ook lopen de batterijen veel sneller leeg dan bij gezonde kinderen en geven ze schadelijke stoffen af aan het lichaam. Uiteindelijk kan dit alles leiden tot aantasting van (alle) organen en weefsels. De eerste tekenen van de ziekte openbaren zich meestal op jonge leeftijd en veel patiënten overlijden ook op jonge leeftijd. Momenteel is er nog geen genezing mogelijk. Het NCMD richt zich op diagnostiek, zorg en het ontwikkelen van een behandeling voor mitochondriële ziekten. Informatiedag
Tijdens de informatiedag op 10 oktober zijn er onder meer lezingen over alle aspecten van de ziekte en er is kans om een kijkje te nemen in enkele laboratoria. Tijdens speciale meet the experts sessies is er volop gelegenheid om persoonlijke vragen te stellen. Ook is er een informatiemarkt.

Energy4All reikt subsidies uit
De stichting Energy4All overhandigt tijdens de informatiedag drie subsidies aan het NCMD voor verder wetenschappelijk onderzoek. Zo ontvangt dr. ir. Rutger Vogel een Energy4All scholarship van 80.000 euro. Hiermee kan hij een jaar lang onderzoek doen aan de Harvard University, Cambridge USA. Verder ontvangt het centrum drie jaar lang een bedrag van 55.000 euro per jaar, voor wetenschappelijk onderzoek in Nijmegen. En tot slot wordt er een grant van 45.000 euro overhandigd voor de aanschaf van een speciaal onderzoeksapparaat. De subsidies worden uitgereikt door Energy4All ambassadeur Jochem van Gelder. Energy4All schenkt daarnaast vijf laptops aan de afdeling Kindergeneeskunde van het UMC St Radboud, speciaal voor kinderen die in het ziekenhuis liggen.
Meer informatie
Kijk voor meer informatie ook op: www.ncmd.nl of www.energy4all.nl