Ingezonden persbericht


Persbericht Nijmegen, 26 mei 2009

Een getijdenboek van wereldklasse ontsloten!

De wereld van Katherina.
Devotie, demonen en dagelijks leven in de 15e eeuw. 10 oktober 2009 t/m 3 januari 2010

Van 10 oktober 2009 t/m 3 januari 2010 presenteert Museum Het Valkhof de miniaturententoonstelling 'De wereld van Katherina. Devotie, demonen en dagelijks leven in de 15e eeuw'. Na de succesvolle expositie 'De gebroeders Van Limburg' in 2005, is nu het belangrijkste 15e-eeuwse manuscript uit de Noordelijke Nederlanden te zien: het Getijdenboek van Katherina van Kleef (ca. 1440). Dit topstuk uit de collectie van The Morgan Library & Museum uit New York wordt eenmalig uit elkaar genomen, zodat circa 100 bladen uit dit anonieme meesterwerk in Nijmegen ieder afzonderlijk getoond kunnen worden. Naast de bladen uit het Getijdenboek, wordt een groot deel van het wereldwijd verspreide oeuvre van de Meester van Katherina van Kleef in de Nijmeegse tentoonstelling samengebracht. Het dagelijks leven in de Middeleeuwen wordt zichtbaar aan de hand van middeleeuwse kostuums en de originele keukenboeken van Katherina van Kleef. Voorafgaand aan de tentoonstelling vindt op 13 juni de verkiezing 'Museum zoekt Hertogin' plaats. De winnares zal gedurende de tentoonstelling in een representatieve rol verbonden zijn aan het museum. De tentoonstelling zal in gereduceerde omvang van 5 februari t/m 2 mei 2010 in The Morgan Library & Museum in New York te zien zijn. Museum Het Valkhof verwacht bij 'De wereld van Katherina' minimaal 75.000 bezoekers te ontvangen.

De anonieme meester: boekverluchter van topklasse
Prachtige miniaturen met bijbelse taferelen, heiligen, ambachten, planten en dieren zijn geschilderd door een onbekende meester in opdracht van Katherina van Kleef, hertogin van Gelre (1417-1476). Deze 'Meester van Katherina van Kleef' wordt gerekend tot de top van de Noord-Europese boekverluchters uit de 15e eeuw. Met oog voor detail creëerde hij een intieme wereld van devotie, demonen en dagelijks leven in de late middeleeuwen. Bezoekers zien bijvoorbeeld de heilige familie aan het werk en boosaardige duivels in een hellemond.

Het oeuvre bijeen: kunststukken uit de hele wereld Naast de 100 bladen uit het Getijdenboek, wordt een groot deel van het wereldwijd verspreide oeuvre van de Meester van Katherina van Kleef in deze tentoonstelling in Nijmegen samengebracht. Het betreft handschriften uit o.a. The Morgan Library & Museum (New York), The British Library (Londen), de Koninklijke Bibliotheek (Den Haag), het Museum Meermanno (Den Haag) en het Landesmuseum für Kunst und Kulturgeschichte (Münster). Dit oeuvre wordt aangevuld met belangrijke kunstwerken uit o.a. The British Museum (Londen), Fitzwilliam Museum (Cambridge) en de Staatliche Museen zu Berlin (Berlijn).

Middeleeuwse kledij en de verkiezing 'Museum zoekt Hertogin' Bezoekers staat bij de entree van de tentoonstelling een 'blijde incomste' van Katherina van Kleef te wachten. Een tableau met ruim 20 figuren, afkomstig uit alle lagen van de bevolking, getooid met kostuums die worden gedragen bij het jaarlijkse 'Gebroeders Van Limburg Festival'. Een van de meest bijzondere stukken is een op authentieke wijze vervaardigde reconstructie van het kostuum waarin Katherina van Kleef is geportretteerd in haar getijdenboek. Op zaterdag 13 juni wordt tijdens een speciale Katherina van Kleef-verkiezing in Museum Het Valkhof de beste Katherina-look-a-like gekozen. Zij zal een representatieve rol vervullen in optredens en activiteiten bij de tentoonstelling, in de tentoonstellingsfilm en op animatiebeelden.

De Keukenboeken van Katherina: stro, vlees en kruiden Onlangs is in het Gelders Archief een spectaculaire vondst gedaan: de 'Keukenboeken' van Katherina van Kleef. Hierin is de administratie bijgehouden van haar hofhouding op de Valkhofburcht in Nijmegen en andere residenties van de hertogen van Gelre. De bestellingen zijn eeuwen geleden precies opgetekend, zodat we nu nog kunnen lezen over de hoeveelheden vlees en vis die men at, de balen stro die nodig waren voor de paarden en de geneeskrachtige kruiden die Katherina tot zich nam.

Tentoonstelling in De Stratemakerstoren
Gelijktijdig met 'De wereld van Katherina' vindt in De Stratemakerstoren in Nijmegen een tentoonstelling plaats over de reizen die Katherina maakte in het hertogdom Gelre. De reizen van haar echtgenoot, hertog Arnold, naar het Heilige Land komen ook aan bod.

Samenwerking
De kostuums op de tentoonstelling zijn uitgevoerd door de ateliers van Het Woud der Verwachting, Stadelmaier, Sint Sartorius, Atelier Corinne Roes en de Nijmeegse Cotardie, in samenwerking met de Stichting Gebroeders van Limburg. Tevens dank aan Het Gelders Archief voor hun expertise en advies.

Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen, T: 024-360 88 05. www.museumhetvalkhof.nl Open in de periode 10 oktober 2009 t/m 3 januari 2010: dinsdag t/m vrijdag: 10-17 uur Zaterdag, zondag en feestdagen: 11-17 uur Gesloten op maandagen, 25 december en 1 januari

Einde persbericht