Ingezonden persbericht


Rotterdam, 27 augustus 2009
t.a.v. redacties binnenland/regio-redacties/geestelijk leven (465 woorden)
PERSBERICHT

M25 Highlands 2009:

Megafestijn rond diaconie voor jongeren

Zaterdag 10 oktober vindt de eerste ontmoetingsdag plaats voor alle M25-groepen in het Bisdom Rotterdam. De happening begint om 13.00 uur en vindt plaats in en rond de Hooglandse Kerk in het oude centrum van de stad Leiden. Een dag van ontmoeting, onderlinge inspiratie en actie voor de vele jongeren die op eigen en enthousiaste wijze actief zijn voor de zwakkeren in de samenleving. De Hooglandse Kerk is de inspiratie voor de naam van deze ontmoeting, met een knipoog naar het populaire festival Lowlands: M25 Highlands.

De diverse M25-groepen zullen zich op deze dag in spelvorm aan elkaar voorstellen, deelnemen aan een speelse speurtocht langs allerlei diaconale organisaties en 's avonds, na een gezamenlijke gebedsviering, eten met de dak- en thuislozen uit de stad. Verder zullen er optredens zijn van Los Nederpopcovers en het Amsterdamse dak- en thuislozenkoor 'De Straatklinkers'. 'Het Feestbeestje' verzorgt diverse acts. Het programma duurt van 13.30 uur tot 20.00 uur.

M25-Wisseltrofee
Dit jaar wordt voor het eerst de M25-Wisseltrofee uitgereikt aan de groep die zichzelf en de activiteiten waar ze voor staan op de meest originele manier weet te presenteren aan de andere M25-groepen van het bisdom Rotterdam. Dat kan in de vorm van een lied, rap, dans, cabaret, powerpoint-presentatie, video etc.

M25-groepen
M25-groepen zijn jongeren die zich op allerlei manieren inzetten voor de zwakkeren in de samenleving, zoals dak- en thuislozen en verslaafden. De jongeren verzorgen bijvoorbeeld maaltijden voor dak- en thuslozen en verslaafden, ze organiseren voor de kinderen van vluchtelingen gezellige middagen, gaan wandelen of winkelen met lichamelijke of verstandelijke gehandicapten. Zij doen dit in navolging van de evangelietekst Matteüs 25 (vandaar M25), waarin de 'werken van barmhartigheid' centraal staan. In 2003 werd de eerste M25-groep gestart in Delft, inmiddels zijn er groepen bijgekomen in Wassenaar, Berkel en Rodenrijs, Leiden, Noordwijk, Leimuiden, Rotterdam, Den Haag en Alphen aan den Rijn. In 2005 won de Delftse M25-groep de Marga Klompéprijs.

M25 Highlands is een samenwerkingsproject van bisdom Rotterdam en het Diaconaal Centrum 'De Bakkerij' te Leiden. 'De Bakkerij' is het centrum van de Diaconie Protestantse gemeente Leiden, waar ook de diaconaal werker van de katholieke parochies in Leiden is gestationeerd. 'De Bakkerij', gevestigd in de historische panden van de voormalige Armenbakkerij van de Hervormde Diaconie, huisvest naast de genoemde diaconaal werkers tal van organisaties die zich voor de minder bedeelden inzetten, zoals maatschappelijk werk, Amnesty International, Bureau Discriminatiezaken, de Kinder- en Jongerenrechtswinkel, Vluchtelingenwerk, enz.

Het bisdom Rotterdam kent als een van de speciale aandachtsgebieden jongeren, en dan met name op diaconaal terrein. Dit uit zich onder meer in het stimuleren van de zogenoemde M25-groepen. Onlangs heeft het bisdom een handreiking gepubliceerd voor parochies rond de maatschappelijke stage, die per 2011 verplicht wordt voor leerlingen van het VMBO, HAVO en VWO en waarvoor de lokale geloofsgemeenschap bij uitstek geschikt is.

Einde bericht


---

Noot voor de redactie /

Ingezonden persbericht