Ingezonden persbericht


Persbericht

AANLEG VAN DE MARKERING VAN DE BRANDGRENS ROEPT OM VERHALEN

Rotterdam, 10 september 2009 -

Op 14 mei 2009 werd het eerste stuk van de permanente markering van de Brandgrens geplaatst en onthuld door Burgemeester Aboutaleb. Met de aanleg van de brandgrens wordt de herinnering aan de gebeurtenissen in de WOII in Rotterdam zichtbaar gemaakt in het straatbeeld van de stad. Heden wordt gestart met de aanleg van de rest van de armaturen; eerst in Kralingen en via Crooswijk en Noord richting Centrum en de Willemskade. Op 14 mei 2010 zal de markering aansluiten op het eerste stuk en daarmee is de lijn gesloten. De aanleg van de markering zal zijn te volgen op www.brandgrens.nl

Werken aan Verhalen
Om bewoners te informeren over de aanleg van de markering en het verhaal erachter, gaat een speciale Verhalenstudio op reis langs de Brandgrens. Aan de buitenzijde vindt men informatie over de markering en het verhaal van het bombardement. In de Verhalenstudio wordt vooral gezocht en geluisterd naar de persoonlijke verhalen van bewoners over de Brandgrens. Iedereen, oud én jong, die een verhaal wil vertellen is van harte uitgenodigd. De Verhalenstudio heeft de vorm van een werkkeet en bevat een professionele opnamestudio. De verhalen worden onder begeleiding van een interviewer en technicus opgenomen op cd en voor de eeuwigheid bewaard in het Gemeentearchief Rotterdam. Delen van de verhalen zijn te beluisteren via de website én tijdens speciale Luistermiddagen in Historisch Museum Rotterdam Het Schielandshuis.

Hoe het werkt en wie we zoeken

Deelname is gratis; deelnemers ontvangen een bevestiging met informatie over het verloop van het gesprek en mogelijke vragen. Na afloop ontvangt een ieder een cd van de opname. De vraag aan alle Rotterdammers luidt: ''Woont of werkt u aan de Brandgrens en kunt u iets vertellen over uw huis en haar verleden? Over uw onderneming en haar geschiedenis? Heeft u het bombardement zelf meegemaakt? Heeft u een bijdrage geleverd aan de nieuwe inrichting van de stad? Misschien heeft u op het dak gezeten toen 28 immense schijn werpers de Brandgrens een eerste keer verlichtten? Of heeft u door een familielid, buurman of goede vriend de verwoesting van dichtbij meegemaakt? Misschien heeft het herdenken of het bewust vergeten grote invloed op uw levensgeschiedenis? Behoort u tot een van de nieuwe Rotterdammers die elders door oorlogsgeweld is getroffen? Denk na over iemand met wie u uw verhaal wilt delen en die u meeneemt naar de opnamestudio en meldt u aan via info@werkenaanverhalen.nl met uw voorkeursdatum en -plek en contactgegevens".

Agenda
De Verhalenstudio staat:

- 10, 11 en 12 oktober 13-18 uur in het Park de Nieuwe Plantage (Kralingen/Crooswijk)
- 23 en 24 januari 13-18 uur aan de Teilingerstraat (Noord)
- 6 en 7 maart 13-18 uur aan de William Boothlaan (Centrum)
- 8 maart 13-18 uur op de Maaskade bij de Willemsbrug (Noordereiland)

Luistermiddagen
Op zondagmiddagen 1 november, 14 februari, 21 en 28 maart zijn er speciale Luistermiddagen in Historisch Museum Rotterdam Het Schielandshuis. Vanaf 14 uur is iedereen welkom om aan te schuiven en in klein gezelschap via koptelefoons alle verhalen te beleven. Tevens is er alle informatie over de aanleg van de markering van de Brandgrens in de stad. Reserveren voor een gratis plek is mogelijk via info@werkenaanverhalen.nl

De markering
In opdracht van de Gemeente Rotterdam is door Bureau West8 van Adriaan Geuze in samenwerking met Opera-ontwerpers een markering ontworpen. Een speciaal icoon toont de vlammen met daarin brandende panden, het silhouet van een Heinkel bommenwerper en het silhouet van het beeld 'De Verwoeste stad' van Ossip Zadkine. Het icoon is verwerkt in een LED-armatuur. Door ruim 400 van deze armaturen in het trottoir te plaatsen, wordt de 12 kilometer lange Brandgrens zichtbaar. In de avond is deze rood verlicht. Het Noordereiland krijgt haar eigen icoon: groen van kleur en zonder het silhouet van de bommenwerper. Daar is de verwoesting namelijk veroorzaakt door eigen vuur: 'friendly fire'.

Einde bericht

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht