Dienstenbond CNV

Nieuws

9 oktober 2009

Leden wijzen openbreken cao FloraHolland en flexibilisering af

CNV Dienstenbond heeft in de afgelopen weken verschillende ledenvergaderingen gehouden waarin is gesproken over het openbreken van de cao. FloraHolland wilde de cao openbreken om het mogelijk te maken werknemers meer flexibel in te zetten binnen het bedrijf. De voorstellen zijn door de leden van CNV Dienstenbond afgewezen. Zij vinden immers dat FloraHolland al genoeg mogelijkheden heeft om werknemers flexibel in te zetten. Daarnaast vinden leden dat de balans in de voorstellen van FloraHolland totaal zoek is. De zeggenschap over roosters en werktijden zou immers verder uitgekleed worden. Werknemers hebben juist de behoefte om zelf meer invloed te hebben op roosters en werktijden. CNV Dienstenbond steunt deze opstelling volledig en heeft deze boodschap overgebracht bij de directie. Conclusie: de cao wordt niet opengebroken.

In de ledenvergaderingen kwam naar boven dat leden van CNV Dienstenbond goed begrijpen dat FloraHolland flink last heeft van de economische crisis. Dat FloraHolland daarom werknemers flexibeler wil inzetten om zo werkaanbod en arbeidsinzet beter op elkaar af te stemmen is op zichzelf ook nog begrijpelijk. Maar het uitkleden van zeggenschap over roosters en werktijden is voor leden niet acceptabel. Het goed combineren van werk, privé en zorgtaken is al lastig zat en dat zou met de voorstellen van FloraHolland alleen maar lastiger worden. CNV Dienstenbond heeft uit de ledenvergaderingen het volgende meegekregen:
Er is bij werknemers juist méér behoefte aan zeggenschap en invloed op roosters en werktijden, om zo ook zelf flexibeler werk, privé en zorgtaken te kunnen blijven combineren. De voorstellen van FloraHolland zijn eenzijdig.
FloraHolland heeft genoeg mogelijkheden om werknemers flexibel in te zetten, maar de interen bureaucratie van FloraHolland zorgt ervoor dat deze mogelijkheden onvoldoende benut worden. Kortom: los eerst interne problemen op.
Het openbreken van de cao is een slecht idee: de voorstellen van FloraHolland waren alleen maar in het nadeel van werknemers. Daar stond niets tegenover.

CNV Dienstenbond heeft de boodschap overgebracht bij de directie. Afgesproken is om de cao niet open te breken. De komende weken gaat CNV Dienstenbond gebruiken om zelf met voorstellen te komen voor wijziging van de cao. Daarbij nemen wij uw wensen uiteraard mee. De onderhandelingen voor een nieuwe cao voor 2010 starten in november. Natuurlijk bespreken wij onze wijzigingsvoorstellen in ledenvergaderingen. Bij ons hebben werknemers namelijk het eerste en laatste woord. U hoort van ons!
Samen sterk!

Het lidmaatschap van CNV Dienstenbond blijft van belang, juist in economisch onzekere tijden. Zonder leden kan CNV Dienstenbond de belangen van werknemers bij FloraHolland niet behartigen. En die behartiging van belangen is hard nodig. Dat blijkt maar weer uit de voorstellen van FloraHolland. Gelukkig heeft CNV Dienstenbond deze voorstellen kunnen tegenhouden. Steunt u ons daarin? Bespreek dan het lidmaatschap eens met uw collega's. De eerste drie maanden zijn gratis! Kijk voor alle voordelen van het lidmaatschap op deze website.