Ingezonden persbericht


persbericht

PCC-leerlingen bouwen spannende GPS-game

Een groep boswachters, natuurbeheerders en beleidsmakers beleefden op donderdagmiddag 8 oktober jl. een avontuurlijke middag. Ze namen deel aan een door leerlingen van PCC Bergen ontwikkelde GPS-game.

De nog maar dertien- en veertienjarige brugklassers waren gevraagd om mee te werken aan een educatief project van PWN en Stichting Tijdgeest. Ze bedachten een spannend verhaal over de godin Freya, compleet met 'witte wieven', een hand die uit het water omhoog stak en behendigheidsopdrachten met speren. Bij de bouw van de GPS-game gebruikten ze Gamesatelier, software die is ontworpen door Stichting WAAG in Amsterdam. Daarmee konden de leerlingen zelf prikkers op een digitale satellietkaart zetten en daaraan allerlei vragen en opdrachten koppelen, nadat ze het gebied zelf eerst uitvoerig hadden verkend.

Het spel stond op het programma van een tweedaags symposium, waarmee de afdeling Natuur en Recreatie van PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland hun 75-jarig jubileum vierde. De bezoekers maakten met gebruikmaking van GPS-apparatuur de spannende tocht rondom het Kennemermeer nabij IJmuiden. De scholieren vonden het geweldig om de symposiumbezoekers met behulp van ict en moderne communicatiemiddelen door een natuurgebied te kunnen dirigeren, hen te kunnen volgen en opdrachten te laten uitvoeren. Barend Mosch (13 jaar, Bergen): ,,Ik vond het heel leuk om die slimme mensen te begeleiden." Neeltje Walgien (13 jaar, Bergen): ,,Het was echt cool om te werken met die software. En die boswachters waren ook tof!"

Voor de leerlingen van PCC Bergen betekende dit alles een leerzame ervaring op het gebied van natuur, gamebouw en presentatie, terwijl de symposiumbezoekers kennis maakten met educatief materiaal dat niet alleen is bedoeld, maar ook ontwikkeld door jongeren. Vier brugklasleerlingen van het Petrus Canisius College ontwikkelden al eerder dit jaar een GPS-gestuurd historisch locatiespel, dat in de toekomst - net als dit spel voor PWN - gebruikt zal worden in het basisonderwijs. De toepassing van games in educatief materiaal, bedacht en gebouwd door en voor jongeren en met gebruikmaking van moderne technieken, is nog een heel nieuwe ontwikkeling. PCC Bergen kan in dit opzicht als pionier worden beschouwd.

einde persbericht




Ingezonden persbericht