Politie Groningen

Cameras in strijd tegen geweld

Proef tot maart 2010

Groningen, 10-10-2009 o Regiopolitie Groningen gaat cameras gebruiken in de strijd tegen geweld in de richting van agenten. Voetposten, bikers, ruiters en autos worden uitgerust met cameras om geweld te voorkomen en te bestrijden. De beelden zijn live te volgen, maar worden ook opgenomen. Indien nodig kan snel worden opgetreden. Ook kunnen beelden ingezet worden als bewijsvoering.

De mobiele cameras op persoon, die live uit te lezen zijn, worden gedurende een half jaar getest. Tijdens de 4Mijl in Haren en Groningen wordt voor de eerste gewerkt met de mobiele cameras. Twee agenten zullen zondag de nieuwe apparatuur bij zich dragen en testen.

Agenten te voet, te fiets of te paard gaan de komende maanden met de cameras op pad. Deze zijn bevestigd op een helm of cap. Ook een microfoon is onderdeel van de apparatuur. De cameras worden ingezet bij reguliere surveillances, maar ook bij evenementen. De cameras kunnen zowel overdag als s nachts gebruikt worden. De agent bepaalt door een aan/uit-knop wanneer de beelden worden opgenomen. De opnames starten automatisch negen seconden eerder, dan het indrukken van de knop. Eind maart 2010 wordt de proefperiode afgerond. Een evaluatie moet inzicht geven over de effectiviteit van de cameras.

Geweld tegen hulpverleners

Hulpverleners worden steeds vaker geconfronteerd met geweld. Enerzijds kan sociale beïnvloeding gedrag veranderen, anderzijds kan nieuwe technologie zich richten op het verhogen van de pakkans van de daders van geweld en agressie tegen hulpverleners. De mobiele cameras moeten bijdragen aan het voorkomen van strafbare feiten of het opsporen van strafbare feiten. In het geval een dader weet te ontkomen, dan kan de verdachte op basis van herkenning op de beelden later alsnog worden gepakt. De beelden kunnen daarnaast als bewijsmateriaal fungeren. Vooral belediging en/of bedreiging van agenten is vaak lastig te bewijzen. Mobiele cameras kunnen daar verandering in brengen.

Landelijke subsidie

Het project van de mobiele cameras op de persoon wordt gefinancierd met een subsidie van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Geweld tegen hulpverleners staat hoog op de politieke agenda. Groningen is één van de politiekorpsen die met een deel van de subsidie technische hulpmiddelen mag testen.

Innovatief korps

Regiopolitie Groningen wil een innovatief korps zijn. Voortdurend is ze bezig met verbeteren en zoeken naar nieuwe oplossingen. Ontwikkelingen in de maatschappij, de wetenschap en techniek worden op de voet gevolgd. Regelmatig worden nieuwe technische snufjes getest en in praktijk gebracht. Andere voorbeelden zijn de Segway en de Attenderingsservice (ook wel bekend als PDA-alert). De ontwikkeling van genoemde innovaties gebeurt samen met de Voorziening Tot Samenwerking Politie Nederland (VTSPN).