Stotteraars hebben het extra moeilijk bij het solliciteren


Eerste nationale Hausdörfer dag 10 oktober

ZEIST, 20090930 -- Nu er veel ontslagen vallen en er massaal wordt gesolliciteerd op de schaarse vacatures, is een goed sollicitatiegesprek nog belangrijker geworden. Terwijl stotteren iemands leven al enorm kan beïnvloeden, maakt stotteren het solliciteren extra moeilijk. Onderzoek onder diverse CWI/Arbeidsbureaus maakte duidelijk dat er een groot aanbod aan gesubsidieerde sollicitatie cursussen en trainingen is, maar voor iemand die stottert er alleen maar een foldertje van de landelijke stottervereniging ligt. Toch zijn er alleen al in Nederland zo'n 180.000 mensen die in meer of mindere mate stotteren. Wereldwijd zijn dat er maar liefst ruim 60 miljoen. Het Hausdörfer-instituut Voor Natuurlijk Spreken wil het stotterprobleem in deze tijd extra aan de kaak stellen door het uitroepen van een Nationale Hausdörfer dag op 10 oktober 2009 in Zeist.

Eerste nationale Hausdörfer dag 10 oktober
Dat betekent dat er vele therapieën zijn ontwikkeld, de één effectiever dan de andere, waarvan de opmerkelijkste wel die van de Duitse apotheker Oscar Hausdörfer is.
Hausdörfer was zelf een zware stotteraar totdat hij er in 1894 in slaagde zichzelf van zijn stotteren te bevrijden, mede gebaseerd op het luisteren naar je eigen stem en de simpele constatering dat iedere stotteraar als hij alleen is kan spreken als ieder ander. Stotteren is dus geen lichamelijk gebrek zodat allerlei spraakoefeningen geen enkele zin hebben! Later richtte hij zijn ¨Instituut voor Natuurlijk spreken' op en wijdde hij zijn hele leven aan het helpen van stotterende kinderen en volwassenen.

Het Hausdörfer-instituut Voor Natuurlijk Spreken bestaat nog steeds en wil het stotterprobleem in deze tijd extra aan de kaak stellen door het uitroepen van een Nationale Hausdörfer-dag, precies 115 jaar nadat Oscar Hausdörfer zich volledig van zijn eigen stotteren genas.

Op deze dag, 10 oktober in Zeist, kunnen belangstellenden met de Hausdörfer-methode kennismaken en zijn er ex-stotteraars aanwezig die graag over hun ervaringen willen vertellen.


Film 'To Speak'
Verder een exclusieve vertoning van de indrukwekkende film 'To Speak' van de Belgische regisseur Erik Lamens, die zelf een inleiding houdt. De film, die 3 nationale en 14 internationale awards heeft gekregen, geeft het stotterprobleem weer zoals alleen iemand die het stotteren aan den lijve heeft ondervonden dat kan.