Consumentenbond
10 oktober 2009
Alledaagse voeding na 2 jaar nog veel te zout
Ondanks de vele beloftes vanuit de levensmiddelenindustrie zit er nog
steeds onnodig veel zout in tal van alledaagse producten. Alleen brood
is minder zout dan in april 2007, maar beleg, kant-en-klaarproducten,
snacks en soep zijn nog net zo zout als tweeënhalf jaar geleden. In
een aantal gevallen is het zoutgehalte zelfs gestegen. Dat blijkt uit
onderzoek van de Consumentenbond. De belangrijkste conclusies uit de
test komen zaterdagavond (10 oktober) uitgebreid aan de orde in het
consumentenprogramma Kassa!
Voor het zoutonderzoek onderzocht de bond dezelfde producten als bij
een eerdere test in 2007. Het enige product met minder zout is brood.
Deze grote vooruitgang is zeer waarschijnlijk het gevolg van de op
verzoek van de bakkers zelf aangepaste Warenwet. De Consumentenbond
concludeert op basis van het onderzoek dat consumenten nog steeds
dagelijks een overdosis zout binnen krijgen. Nederlanders eten per dag
ongemerkt gemiddeld 9 gram zout, veel meer dan de aanbevolen
hoeveelheid (1 gram) en ook ruim boven het overheidsadvies van
maximaal 6 gram. Te veel zout zorgt voor een hogere bloeddruk, wat op
termijn kan leiden tot een beroerte of hartinfarct. Zout is op die
manier de oorzaak van enkele duizenden vermijdbare sterfgevallen per
jaar.
De Consumentenbond wil dat fabrikanten en supermarkten eindelijk hun
verantwoordelijkheid nemen. Daarnaast moet de overheid het voortouw
nemen in deze impasse. Dat betekent concrete afspraken maken met de
levensmiddelenindustrie. Tot slot pleit de bond voor duidelijke
informatie. Nu staat `zout' nauwelijks op het etiket. Vaak wordt wel
de hoeveelheid `natrium' vermeld, maar daar moeten consumenten dan
zelf een ingewikkelde rekensom op loslaten.
De bond deed ook onderzoek onder consumenten. Daaruit blijkt dat er
veel onduidelijkheid is over de effecten van zout. Zo denkt 30% dat
zout goed voor je is en 70% weet niet wat de geadviseerde maximum
hoeveelheid zout per dag is. Driekwart van de consumenten wil
duidelijke informatie op het etiket en er is een meerderheid voor het
etiketteren van zout in plaats van natrium.
In april 2007 zette de Consumentenbond het zoutprobleem al op de kaart
door middel van het symposium `Opzouten'. De kern van het probleem is
dat alledaagse levensmiddelen zo veel zout bevatten dat consumenten
zich onmogelijk kunnen houden aan het overheidsadvies van maximaal 6
gram zout per dag. Het is daarmee een goed bedoeld maar onuitvoerbaar
advies. Dit in tegenstelling tot andere adviezen, zoals stoppen met
roken of 2 ons groente en 2 stuks fruit. Al tijdens het symposium
Opzouten werd door de koepel van levensmiddelenbedrijven (FNLI) een
actieplan aangekondigd. Dat kwam er uiteindelijk pas eind 2008, maar
de belangrijkste doelstelling uit dat plan - 12% minder zout in 2010 -
vindt de Consumentenbond veel te vrijblijvend. Deskundigen zijn het
erover eens dat een zoutreductie van 10% al per direct haalbaar is,
zonder dat de consument het proeft. Bovendien blijkt uit het onderzoek
van de bond overduidelijk dat er in de afgelopen tweeënhalf jaar
concreet geen enkele voortgang is geboekt.
Categorie Zout gemiddeld (g/100g) 2009 Zout gemiddeld (g/portie) 2009
Ten opzichte van 2007
Wit brood 1,2 0,4 zoutgehalte licht afgenomen
Bruin brood 1,2 0,4 zoutgehalte ongeveer gelijk
Kant-en-klare nasi/bami 1,1 5,4 zoutgehalte ongeveer gelijk
Pizza 1,4 5,1 zoutgehalte ongeveer gelijk
Tomatensoep uit blik 0,8 2,1 zoutgehalte ongeveer gelijk
Doperwten 0,6 0,9 zoutgehalte licht toegenomen
Kaas 48+ 1,7 0,3 zoutgehalte licht toegenomen
Knakworst 2,0 0,5 zoutgehalte licht toegenomen
Kroketten 1,3 1,0 zoutgehalte licht toegenomen
Roerbaksaus 1,9 1,5 zoutgehalte licht toegenomen
Sandwichspread 1,4 0,3 zoutgehalte licht toegenomen
Speculaas 1,0 0,1 zoutgehalte licht toegenomen
Borrelnootjes 2,9 0,6 zoutgehalte toegenomen
Schouderham 2,7 0,3 zoutgehalte toegenomen