InPetto vzw is eerste laureaat van de Jaarlijse Prijs Stichting Ga voor Geluk

10/10/2009 15:01

GA VOOR GELUK vzw

Vandaag 10-10-2009,de werelddag van de geestelijke gezondheid, werd voor het eerst de jaarlijkse Prijs Stichting Ga voor Geluk uitgereikt.

Stichting Ga voor Geluk, stichting van openbaar nut, reikt jaarlijks een prijs van 10.000,00 ¤ uit voor een uitmuntend en innovatief implementatieproject, ter preventie van depressie en suïcide bij jongeren, waar een wetenschappelijk effectiviteitonderzoek aan verbonden kan worden.

De Jury heeft beslist dat "Hip Hip Happy" van Inpetto vzw het best beantwoordt aan de gestelde criteria in het reglement van de Prijs Stichting Ga voor Geluk.

Vandaag 10-10-2009, de werelddag van de geestelijke gezondheid, werd voor het eerst de jaarlijkse Prijs Stichting Ga voor Geluk uitgereikt.

Stichting Ga voor Geluk, stichting van openbaar nut, reikt jaarlijks een prijs van 10.000,00 ¤ uit voor een uitmuntend en innovatief implementatieproject, ter preventie van depressie en suïcide bij jongeren, waar een wetenschappelijk effectiviteitonderzoek aan verbonden kan worden.

De missie van Stichting Ga voor Geluk is bij te dragen tot de preventie van depressie en suïcide in België, vooral bij jongeren, door het nemen van katalyserende initiatieven m.b.t. het ontwikkelen en verspreiden van wetenschappelijk onderbouwde preventieprogramma's en het nastreven van duurzame opname ervan in het beleid.

Naast financiering van wetenschappelijke preventie projecten is de uitreiking van de jaarlijkse prijs één van de activiteiten van de stichting.(meer informatie over vzw Ga voor Geluk: www.gavoorgeluk.be en Stichting Ga voor Geluk, son : www.stichtinggavoorgeluk.be)

Op 15 september 2009 beoordeelde de jury de ingediende projecten te Leuven.

De Jury heeft beslist dat "Hip Hip Happy" van Inpetto vzw het best beantwoordt aan de gestelde criteria in het reglement van de Prijs Stichting Ga voor Geluk.

Over Inpetto vzw:

IN PETTO VZW, JEUGDDIENST INFORMATIE EN PREVENTIE

Het welzijn van jongeren bevorderen is het doel van In Petto. Wij vangen vragen, problemen en ideeën op en zoeken naar antwoorden en oplossingen die voor alle jongeren nuttig zijn. De werking van In Petto steunt op jongereninformatie en jongerenparticipatie.

Dat vertaalt zich concreet in de volgende acties:

INFORMEREN: door websites en het uitgeven van publicaties voor en met jongeren.

VORMEN: door het organiseren en geven van vorming en het ontwikkelen van vormingspakketten en educatief materiaal.

ONDERZOEKEN: door onderzoekswerk, dikwijls ter voorbereiding van een publicatie, van (welzijns)thema's waarbij jongeren centraal staan.

Bij al deze acties zijn jongeren en ook hun omgevingsfiguren betrokken.

In Petto richt zich tot:

-alle jongeren tussen 12 en 25 jaar, zonder hierbij onderscheid te maken naar geslacht, origine, socio-economische status, seksuele voorkeur, -

-omgevingsfiguren: alle mensen die rechtstreeks of systematisch met jongeren werken, op alle niveaus en op alle terreinen zoals jeugdconsulenten, medewerkers van het JAC, leerkrachten, opvoeders en ouders.

-beleidsbepalers: de personen of structuren die de wetten maken, het beleid opstellen en met hun beslissingen bepalen hoeveel ruimte jongeren krijgen.

ACTIEPROGRAMMA HIP HIP HAPPY

In Petto brengt een actieprogramma uit ter bevordering van het welzijn van jongeren en ter preventie van depressie en suicide. Dit actieprogramma bestaat uit een drieluik: onderzoeksrapport, jongerenmagazine en educatief pakket.In samenwerking met de VUB voerde In Petto een onderzoek uit naar het psychisch en lichamelijk welzijn van jongeren, naar wat hen gelukkig maakt en wat hen ongelukkig maakt. Zo kregen we voeling met hun meningen, belevingen, noden en behoeften. De resultaten van het onderzoek worden gebundeld in een onderzoeksrapport. Dit is vooral bedoeld voor jeugd(welzijns)werkers, leerkrachten en andere intermediairen die werken met jongeren.

In samenwerking met een jongerenredactie gaf In Petto een magazine uit, waarmee we het taboe rond depressie en suicide willen doorbreken. Om aandacht te besteden aan dit thema wilden we het zowel vanuit positieve als vanuit negatieve invalshoek benaderen. Wat maakt jongeren gelukkig? Wat maakt hen ongelukkig?De laatste fase van het actieprogramma bestaat uit de ontwikkeling van een vormingspakket met werkvormen om het onderwerp bespreekbaar te maken in groep. Met dit pakket willen we via jeugd(informatie)werkers jongeren als groep bereiken, informeren en daardoor ook als groep sterker maken.

In Petto onderschrijft het Internationale Verdrag inzake de Rechten van het Kind en heeft respect voor de ideologische, filosofische en godsdienstige overtuigingen van elk individu.

Contactpersoon: Arnoud Pieterse

Adres: Diksmuidelaan 50, 2600 Berchem

Tel: 03/366 15 20

Voor meer informatie over onze producten en onze werking: www.inpetto-jeugddienst.be

www.jongereninformatie.be

www.life1215.be

www.jeugdadviseurs.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel